Ποια είναι η διαφορά μεταξύ του Thunderbolt και του USB-C?, Σχετικά με το λιμάνι Thunderbolt του Mac – Apple Assistance (CA)

Σχετικά με τη θύρα Thunderbolt του Mac σας

Wikimedia Commons, Cc by-sa 4.0 “πλάτος =” ” />

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ του Thunderbolt και του USB-C ?

© Amin, Wikimedia Commons, CC BY-SA 4.0

Είτε είστε υπολογιστής είτε χρήστης MAC, έχετε αναγκαστικά δει νέους συνδετήρες σε φορητούς υπολογιστές να ανθίζουν τα τελευταία χρόνια. Το USB-C και το Thunderbolt έχουν σχεδόν αντικαταστήσει εντελώς τις άλλες θύρες που προορίζονται για τη φόρτιση και τη μεταφορά δεδομένων. Αλλά αυτό που τους διαφοροποιεί διαφορετικά το ένα από το άλλο ?

Θα σας ενδιαφέρει επίσης

Παρά την σχεδόν ταυτόσημη μορφή τους με την πρώτη ματιά, το USB-C USB-C και το Thunderbolt Thunderbolt 3 έχουν πολλές διαφορές. Για να το πούμε απλά, το Thunderbolt 3 είναι μια σύνδεση που χρησιμοποιεί το πρότυπο USB-C και προσθέτει αρκετές βελτιώσεις σε αυτό ως καλύτερες ταχύτητες και ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων. Αυτό σημαίνει ότι όλες οι θύρες Thunderbolt είναι συμβατές με τους συνδέσμους USB-C. Αλλά τότε γιατί να μην προτιμάτε το Thunderbolt στο USB-C σε όλους τους φορητούς υπολογιστές μας ?

Τεχνολογία ιδιοκτήτη

Σε αντίθεση με το USB-C που είναι το έργο μιας επιχειρηματικής κοινοπραξίας και η οποία μπορεί να ενσωματωθεί σε οποιαδήποτε συσκευή χωρίς να πληρώνει δικαιώματα, το Thunderbolt είναι μια αποκλειστική τεχνολογία στην Apple και την Intel των οποίων οι πρώτες εκδόσεις χρησιμοποίησαν σύνδεση MDP (Mini DisplayPort). Επομένως, είναι αδύνατο να βρεθεί ένας υπολογιστής εξοπλισμένος με έναν επεξεργαστή AMD συμβατή με αυτό το πρότυπο. Ωστόσο, η Apple έδειξε με το Silicon της Apple Mac ότι ο Thunderbolt δεν απαιτούσε απαραιτήτως έναν επεξεργαστή Intel Intel για να λειτουργήσει.

Στις αρχές του, ο Thunderbolt έπρεπε να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για ταχείες μεταφορές δεδομένων και οθόνη ανάλυσης υψηλής ανάλυσης, αλλά έχει επεκτείνει αξιοσημείωτες ικανότητες φορτίου στην τρίτη επανάληψη, επιτρέποντάς του να φορτώσει μια συσκευή στα 100 Watts Watts σε ορισμένες περιπτώσεις. Είναι αυτή η επανάληψη που θα αρχίσει να χρησιμοποιεί το USB-C ως σύνδεση στη θέση του Mini DisplayPort.

Πώς να διαφοροποιήσετε το USB-C από το Thunderbolt 3 με μια ματιά ?

Για να μάθετε γρήγορα αν οι θύρες USB-C ενός υπολογιστή είναι συμβατές Thunderbolt, ελέγξτε απλώς την παρουσία ενός μικρού βέλους με τη μορφή ενός φλας πάνω ή δίπλα στη θύρα. Στο MacBook που κυκλοφόρησε από το τέλος του 2016, αυτά τα βέλη δεν βρίσκονται επειδή όλες οι θύρες USB-C αυτών των συσκευών είναι εξοπλισμένα με τεχνολογία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, απλά ελέγξτε το τεχνικό φύλλο του υπολογιστή σας στον ιστότοπο του κατασκευαστή. Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί η ανάγκη να χρησιμοποιηθεί ένα συμβατό καλώδιο Thunderbolt 3 για να επωφεληθεί από το πρότυπο.

La flèche pour différencier l'USB-C du Thunderbolt 3 en un coup d'œil. © Amin, <em></p>
<p>Wikimedia Commons</em>, Cc by-sa 4.0 “πλάτος =” ” /></p>
<p>Το βέλος για να διαφοροποιήσει το USB-C από το Thunderbolt 3 με μια ματιά. © Amin, <em>Wikimedia Commons</em>, Cc by-sa 4.0</p>
<h2><span id=Ποια είναι τα περιφερειακά που εκμεταλλεύονται το Thunderbolt 3 ?

Όλο και περισσότερες συσκευές αρχίζουν να ενσωματώνουν μια θύρα Thunderbolt για αντικατάσταση ή εναλλακτική λύση σε άλλους συνδέσμους. Οι οθόνες όπως το Apple Pro Display XDR είναι καλά παραδείγματα, αφού το Thunderbolt επιτρέπει σε ένα MacBook Pro να εμφανίζει έξοδο βίντεο ανάλυσης 6K κατά τη φόρτωση. Η γρήγορη μεταφορά δεδομένων επιτρέπει επίσης τη χρήση εξωτερικών καρτών γραφικών (EGPU). Ας αναφέρουμε επίσης τα συμβατά εξωτερικά SSD που επιτρέπουν το εξαιρετικά γρήγορο αντίγραφο μεγάλων αρχείων από και προς τον υπολογιστή.

Σχετικά με τη θύρα Thunderbolt του Mac σας

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη θύρα Thunderbolt του Mac σας για να συνδέσετε μια οθόνη, μια τηλεόραση ή μια συσκευή, όπως μια εξωτερική συσκευή αποθήκευσης. Και με τον κατάλληλο προσαρμογέα, μπορείτε να συνδέσετε το Mac σας σε μια οθόνη χρησιμοποιώντας μια θύρα DisplayPort, Mini DisplayPort, DVI, HDMI ή VGA.

Σχετικά με το Thunderbolt 3 (USB-C), το Thunderbolt/USB-4 και το Thunderbolt 4 (USB-C)

Η θύρα Thunderbolt 3 (USB-C) είναι διαθέσιμο σε ορισμένα νέα μοντέλα Mac Computers εξοπλισμένα με επεξεργαστή Intel. Οι υπολογιστές Mac με τσιπ Apple έχουν θύρα Thunderbolt/USB 4 ή μια θύρα Thunderbolt 4 (USB-C) , ανάλογα με το μοντέλο. Αυτές οι θύρες επιτρέπουν τη μεταφορά δεδομένων, την έξοδο βίντεο και την επαναφόρτιση με το ίδιο καλώδιο. Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τους προσαρμογείς που λειτουργούν με αυτές τις θύρες, ανατρέξτε στους προσαρμογείς κοινής χρήσης Apple Assistance Adpatile με το λιμάνι Thunderbolt 4, Thunderbolt 3 ή USB-C του Mac σας.

Σχετικά με τα καλώδια

  • Thunderbolt 3 (USB-C), Thunderbolt/USB 4 και Thunderbolt 4 (USB-C): Χρησιμοποιήστε μόνο καλώδια USB με συσκευές USB. Εάν δεν χρησιμοποιείτε το σωστό καλώδιο, η συσκευή δεν θα λειτουργήσει, ακόμη και αν οι συνδετήρες καλωδίων είναι τοποθετημένες στις θύρες περιφερειακής και MAC. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε καλώδια Thunderbolt ή USB με συσκευές Thunderbolt. Συμβουλευτείτε την ενότητα Καλώδια USB-C με το Mac.
  • Thunderbolt και Thunderbolt 2: Χρησιμοποιήστε μόνο καλώδια Thunderbolt με συσκευές Thunderbolt και μόνο καλώδια επέκτασης Mini DisplayPort με συσκευές Mini DisplayPort. Εάν δεν χρησιμοποιείτε το σωστό καλώδιο, η συσκευή δεν θα λειτουργήσει, ακόμη και αν οι συνδετήρες καλωδίων είναι τοποθετημένες στις θύρες περιφερειακής και MAC.

Σχετικά με τα καλώδια τροφίμων

Δεδομένου ότι η θύρα Thunderbolt ενός Mac μπορεί να τροφοδοτήσει αρκετές συνδεδεμένες συσκευές Thunderbolt, δεν είναι γενικά απαραίτητο να χρησιμοποιείτε τα καλώδια τροφοδοσίας κάθε συσκευής. Συμβουλευτείτε την τεκμηρίωση που συνοδεύει τη συσκευή σας για να δείτε αν χρειάζεται περισσότερη ισχύ από αυτή που παρέχεται από τη θύρα Thunderbolt.

Εάν έχετε φορητό υπολογιστή Mac

Εάν χρησιμοποιείτε μια συσκευή Thunderbolt χωρίς δικό της καλώδιο τροφοδοσίας, αυτό μπορεί να επιταχύνει την εξάντληση της μπαταρίας του φορητού υπολογιστή σας. Εάν σχεδιάζετε να χρησιμοποιήσετε αυτόν τον τύπο συσκευής για μεγάλο χρονικό διάστημα, είναι καλύτερο να συνδέσετε το φορητό υπολογιστή σας ή τη συσκευή Thunderbolt σε πηγή ενέργειας.

Όταν συνδέετε μια συσκευή Thunderbolt σε μια πηγή ενέργειας, φροντίστε να ξεκινήσετε αποσυνδέοντας τη συσκευή του Mac σας. Στη συνέχεια, συνδέστε τη συσκευή σε πηγή τροφοδοσίας και στη συνέχεια επανασυνδέστε τη συσκευή με το Mac σας. Διαφορετικά, η συσκευή εξακολουθεί να τροφοδοτείται από το Mac σας. Συμβουλευτείτε το στοιχείο Apple Assistance Adult Προσδιορίστε τον τρέχοντα προσαρμογέα Mac σας.

Σύνδεση αρκετών συσκευών Thunderbolt

Ανάλογα με το Mac που έχετε, μπορείτε να συνδέσετε αρκετές συσκευές Thunderbolt ο ένας στον άλλο, στη συνέχεια να συνδέσετε αυτήν την περιφερειακή αλυσίδα στο Mac Thunderbolt. Συμβουλευτείτε τη σύνδεση μία ή περισσότερες εξωτερικές οθόνες στο Mac σας.