Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την οθόνη AMOLED σε smartphones – προσφορές κουτιού Internet και πακέτα κινητής τηλεφωνίας., Ποια είναι η διαφορά μεταξύ των οθονών AMOLED και LCD?

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ των οθονών AMOLED και LCD

[Στο βίντεο] Kézako: Η έξυπνη λειτουργία των οθονών LCD με την άφιξη HD και 4K στα σπίτια μας, έχουμε εγκαταλείψει μας.

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την οθόνη AMOLED σε smartphones

Amoled means Δίοδος ενεργού μήτρας οργανικού φωτός. Πρόκειται για μια τεχνολογία οθόνης που χρησιμοποιεί οργανικές δίοδοι ηλεκτροσυροφωρείας για να παράγει φως σε απόκριση στο ηλεκτρικό ρεύμα. Οι οθόνες AMOLED θεωρούνται ανώτερη ποιότητα σε σύγκριση με οθόνες LCD Λόγω της ικανότητάς τους να προσφέρουν βαθύτερους μαύρους και πλουσιότερα χρώματα.

Πώς λειτουργεί η οθόνη AMOLED ?

Μια οθόνη AMOLED αποτελείται από εκατομμύρια εικονοστοιχεία, Κάθε ένα από τα τρία υποκείμενα που εκπέμπουν φως διαφορετικών χρωμάτων (κόκκινο, πράσινο και μπλε). Όταν εφαρμόζεται ένα ηλεκτρικό ρεύμα σε κάθε υπο-pixel, εκπέμπει φως για να δημιουργήσει μια εικόνα. Σε αντίθεση με τις οθόνες LCD, οι οθόνες AMOLED δεν χρειάζονται οπίσθιο φωτισμό για να παράγουν φως, πράγμα που σημαίνει ότι μπορούν να σβήσουν μεμονωμένα εικονοστοιχεία για να εμφανίζουν βαθύτερους μαύρους και να εξοικονομήσουν ενέργεια.

Πλεονεκτήματα της οθόνης AMOLED σε smartphones

Η χρήση της τεχνολογίας AMOLED σε smartphones έχει πολλά πλεονεκτήματα:

  • Riche και πιο ζωντανά χρώματα: Οι οθόνες AMOLED είναι σε θέση να παράγουν πλουσιότερα και πιο ζωντανά χρώματα
  • Πιο πρόσφατες και πιο προηγμένες καλλιέργειες από τις οθόνες LCD.
  • Υψηλή ποιότητα εικόνας, μαύρο βάθος και ζωντανά χρώματα.

Μειονεκτήματα των οθονών AMOLED:

  • Ακριβός
  • Είναι πιθανό να κάψει εικονοστοιχεία
  • Κατανάλωση υψηλής ενέργειας

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ των οθονών AMOLED και LCD ?

Οι τεχνολογίες οθόνης AMOLED και οθόνης LCD είναι οι πιο διαδεδομένες. © Kentoh, Fotolia

[Στο βίντεο] Kézako: Η έξυπνη λειτουργία των οθονών LCD με την άφιξη HD και 4K στα σπίτια μας, έχουμε εγκαταλείψει μας.

Τα τεχνικά φύλλα των τηλεοράσεων και των smartphones είναι συχνά πολύ ασαφείς, ιδίως όσον αφορά τις τεχνολογίες οθόνης. Τι κρύβεται πίσω από τις ονομασίες AMOLED, LCD TFT ή IPS ? Εδώ είναι οι εξηγήσεις μας.

Είτε επιλέγετε ένα smartphone, μια τηλεόραση ή έναν εκπαιδευτή υπολογιστή, η ποιότητα της οθόνης είναι ένα από τα αρχέγονα κριτήρια. Η γνώση των διαφορετικών τεχνολογιών είναι ο καλύτερος τρόπος για να κάνετε μια επιλογή ανάλογα με τις ανάγκες σας και τον προϋπολογισμό της.

Τεχνολογία οθόνης AMOLED

Η οθόνη AMOLED (Δίοδος εκπομπής οργανικού φωτός ενεργού-matrix) ή το “Active Matrix OLED OLED” καταλαμβάνει την τεχνική αρχή της οθόνης LCD όσον αφορά τον έλεγχο μεμονωμένων εικονοστοιχείων, αλλά με την εξάλειψη του οπίσθιου φωτισμού. Οι υγροί υγρές κρυστάλλους αντικαθίστανται από ηλεκτροφόρες δίοδοι οργανικών ηλεκτροκινητικών δίοδοι που παράγουν το δικό τους φως φωτός υπό την επίδραση ενός ηλεκτρικού ρεύματος ηλεκτρικού ρεύματος . Αυτός ο τύπος οθόνης χαρακτηρίζεται από την ένταση των χρωμάτων του, το βάθος των μαύρων (επειδή τα εικονοστοιχεία είναι στη συνέχεια εξαφανισμένα) και το υψηλό επίπεδο αντίθεσης .

Επιπλέον, η απουσία οπίσθιου φωτισμού μειώνει την ενέργεια κατανάλωσης ενέργειας σε σύγκριση με την οθόνη LCD οθόνης LCD και καθιστά δυνατή την παραγωγή πλακιδίων των οποίων η φινέτσα είναι μικρότερη από 5 χιλιοστά. Ο χρόνος απόκρισης είναι πολύ μικρός (λιγότερο από 0,1 χιλιοστά του δευτερολέπτου), οι πλάκες AMOLED δεν παράγουν επιμονή και προσφέρουν ιδανική ρευστότητα για βιντεοπαιχνίδια βιντεοπαιχνίδια .

Τόσο για τα πλεονεκτήματα, αλλά υπάρχουν επίσης σημαντικά μειονεκτήματα. Οι οθόνες AMOLED είναι πολύ πιο ακριβές για την παραγωγή, επειδή είναι απαραίτητο να αποφευχθεί οποιαδήποτε παρουσία υγρασίας κατά τη διάρκεια της διαδικασίας παραγωγής. Επιπλέον, η διάρκεια ζωής τους εξακολουθεί να είναι σε μεγάλο βαθμό τελειοποιημένη (περίπου 40.000 ώρες) σε σύγκριση με την οθόνη LCD, ιδίως λόγω της αποικοδόμησης των μπλε υποπεριοχών.

Ανώτερη από την οθόνη LCD σε πολλά σημεία, η οθόνη AMOLED είναι αναπηρία από ένα κόστος παραγωγής που εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλό και μικρότερη διάρκεια ζωής. © Alexlmx, Shutterstock

Μεγαλύτερη από την οθόνη LCD σε πολλά σημεία, η οθόνη AMOLED είναι αναπήδηση από ένα κόστος παραγωγής ακόμα πολύ υψηλό και μικρότερη διάρκεια ζωής. © Alexlmx, Shutterstock

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ μιας οθόνης LCD TFT και IPS ?

Μια οθόνη LCD αποτελείται από κύτταρα γεμάτα με υγρούς κρυστάλλους που φωτίζονται από οπίσθιο φωτισμό, ενώ τα φίλτρα είναι υπεύθυνα για τον ορισμό των χρωμάτων. Κάθε εικονοστοιχείο μιας οθόνης αποτελείται από τρία κόκκινα, πράσινα και μπλε υποπερίδια. Υπάρχουν δύο κατηγορίες οθόνης LCD:

  • Τρανζίστορ TFT ή λεπτού φιλμ
  • IPS ή εναλλαγή εναλλαγής .

Η τεχνολογία TFT είναι ευρέως διαδεδομένη σε οθόνες υπολογιστών, τηλεοράσεις και κινητά τερματικά. Βασίζεται σε μια μήτρα λεπτών τρανζίστορ και ένα ηλεκτρόδιο ηλεκτροδίου οξειδίου ινδίου-κωνίου που εξασφαλίζει έλεγχο τάσης σε κάθε εικονοστοιχείο, το οποίο βοηθά στη βελτίωση του χρόνου απόκρισης και της σταθερότητας της εικόνας. Μιλάμε για μια “ενεργή” οθόνη μήτρας.

Η τεχνολογία IPS είναι μια εξέλιξη του TFT που εισήχθη από την ιαπωνική εταιρεία Hitachi το 1996. Χρησιμοποιεί υγρούς κρυστάλλους των οποίων ο προσανατολισμός ποικίλλει για να μπλοκάρει ή να αφήσει το φως από το πέρασμα του οπίσθιου φωτισμού. Αυτή η διαδικασία βελτιώνει τη γωνία ορατότητας σε σύγκριση με μια οθόνη TFT αλλά και για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας. Επιπλέον, οι οθόνες LCD IPS προσφέρουν φωτεινότερα λευκά και πιο φωτεινά χρώματα από το TFT.

Μια οθόνη που υποδεικνύει μόνο την αναφορά LCD χρησιμοποιεί τεχνολογία TFT ενώ μια οθόνη IPS θα αναφέρει αυτήν την τεχνολογία στην περιγραφή της.

Η τεχνολογία IPS είναι σήμερα η πιο αποτελεσματική στην κατηγορία οθονών LCD. Gmstockstudio, Shutterstock

Η τεχνολογία IPS είναι σήμερα η πιο αποτελεσματική στην κατηγορία οθονών LCD. Gmstockstudio, Shutterstock

Στο τέλος, εάν η τεχνολογία AMOLED είναι υψηλότερη από την οθόνη LCD, το εξακολουθεί να είναι απαγορευτικό κόστος είναι, προς το παρόν, το κύριο φρένο στην επέκτασή της. Ορισμένα μοντέλα smartphones και tablet υψηλής ποιότητας χρησιμοποιούν οθόνες AMOLED. Από την πλευρά των τηλεοράσεων, εκτός από την LG, λίγοι κατασκευαστές είναι αποφασιστικά αφοσιωμένοι στην αγορά OLED. Η τεχνολογία LCD έχει ακόμα ένα λαμπρό μέλλον μπροστά.