Wifi 5 vs wifi 6: Ποια είναι η διαφορά? | TP-Link France, WiFi Πρότυπα: τα οποία επιλέγουν μεταξύ WiFi 5, WiFi 6 ή WiFi 7?

Πρότυπα WiFi: τα οποία επιλέγουν μεταξύ WiFi 5, WiFi 6 ή WiFi 7

Προγραμματισμένη για το τρέχον έτος, υποδηλώνει μέγιστη ταχύτητα τουλάχιστον 30 GB/s, αλλά, για να έχει τη μέγιστη χωρητικότητα του προτύπου, θα είναι απαραίτητο όχι μόνο συμβατό εξοπλισμό αλλά και ειδικό δρομολογητή. “” Η τεχνολογική εξέλιξη είναι συνεχής και προτού προσπαθήσουμε να ανανεώσουμε συστηματικά την υποδομή στο ρυθμό των προτύπων WiFi, είναι επίσης συνετό να εκμεταλλευτούμε πλήρως τις δυνατότητες του εξοπλισμού που έχει ήδη αναπτυχθεί “, Συνιστά το Guillaume Suzenne.

Wifi 5 vs wifi 6: Ποια είναι η διαφορά ?

Οι ιδιοκτήτες σπιτιού και επιχειρήσεων που αναζητούν εξοπλισμό δικτύωσης αντιμετωπίζουν μια σειρά επιλογών. Τα προϊόντα WiFi 5 και WiFi 6 είναι οι δύο επιλογές μεταξύ των οποίων διστάζουν οι περισσότεροι άνθρωποι.
Μια ματιά στις προωθήσεις προϊόντων ή τα τεχνολογικά νέα μπορούν να σας πω αμέσως ότι το WiFi 5 και το WiFi 6 προσδιορίζουν διαφορετικές γενιές WiFi, WiFi 6 που είναι πιο πρόσφατο με καλύτερη απόδοση.
Ωστόσο, ένα πιο πρόσφατο πρότυπο δεν σημαίνει πάντα ότι είναι αυτό που χρειάζεστε. Εάν σκοπεύετε να πάρετε την τελευταία γενιά, ίσως θελήσετε να αφιερώσετε λίγο χρόνο για να εξετάσετε τις επιλογές σας εκ των προτέρων.
Για να κάνουμε μια ορθολογική επιλογή, πρέπει πρώτα να κατανοήσουμε τις κύριες διαφορές μεταξύ WiFi 5 και WiFi 6.

Τι είναι το WiFi5 και το WiFi6

Τι είναι το WiFi 5 και το WiFi 6 ?
WiFi 5 (WiFi 802.11AC) και WiFi 6 (802.11ax) αποτελούν μέρος της οικογένειας WiFi Networks. Η WiFi Alliance έχει απλοποιήσει το όνομα με μια επισήμανση με βάση τη γενιά WiFi αντί των προτύπων τους.
Το WiFi 5, η 5η γενιά WiFi, που αναπτύχθηκε με πιστοποίηση Wave 1 στα μέσα του 2013.
Το WiFi 6, η 6η γενιά του WiFi, εισήχθη το 2018 και έφτασε στην αγορά το 2019, με OFDMA, 1024-QAM, MU-MIMO (τόσο σε άνοδο όσο και φθίνουσα σύνδεση), Target Time Time και BSS Coloring. Το WiFi 6 έχει σχεδιαστεί για να βελτιώνει τις ταχύτητες, να αυξάνει την αποτελεσματικότητα και να μειώσει τη συμφόρηση σε σενάρια εντατικού εύρους ζώνης με βάση το WiFi 5.

Ποιες είναι οι διαφορές τους ?
Η νέα γενιά των προτύπων Wi-Fi είναι retrocompatible με προηγούμενα πρότυπα. Αυτό αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό άλμα στην τεχνολογία που χρησιμοποιείται και στις διαθέσιμες λειτουργίες. Το WiFi 6 υποστηρίζει όλα τα χαρακτηριστικά του WiFi 5 ενώ παράλληλα παρέχει περισσότερα πλεονεκτήματα.

Κάθε γενιά WiFi αυξάνει τις ταχύτητες WiFi. Το ίδιο ισχύει και για το WiFi 6, αν και αυτός δεν είναι ο κύριος στόχος του. Οι ονομαστικές ταχύτητες δεδομένων μεταφέρονται σε 9,6 Gbps, περίπου 40% μεγαλύτερη από αυτή του WiFi 5.

WIFI5 VS WIFI6 ταχύτητες

Η απόδοση σε δίκτυα συμφόρησης είναι τελικά το χαρακτηριστικό υπογραφής του WiFi 6. Επίσης γνωστό ως “υψηλής απόδοσης wifi”, το WiFi 6 λάμπει περισσότερο στα περιβάλλοντα υψηλής πυκνότητας των συσκευών όπως τα εταιρικά γραφεία, τα εμπορικά κέντρα και τα πυκνά διαμερίσματα κατοικιών. Ενώ η βελτίωση της ονομαστικής ροής δεδομένων σε σύγκριση με το WiFi 5 είναι περίπου 40 %, η συνολική βελτίωση του ρυθμού ροής σε ολόκληρο το δίκτυο είναι 300 % (επομένως υψηλή απόδοση). Αυτό οδηγεί επίσης σε μειωμένη λανθάνουσα κατάσταση 75%. Το WiFi 6 διατηρεί επίσης σταθερές προηγμένες ταχύτητες όταν συνδέονται ταυτόχρονα με πολλές συσκευές, ακόμη και όταν οι προηγούμενες εκδόσεις WiFi θα ταξιδέψουν.

Προσέγγιση WiFi5 και WiFi6

  • Βελτιωμένη διάρκεια ζωής της μπαταρίας

Ο χρόνος αφύπνισης στοχεύει (TWT) επιτρέπει στις συσκευές να διαπραγματευτούν πότε και πόσο συχνά ξυπνούν για να στείλουν ή να λαμβάνουν δεδομένα. Αυτή η λειτουργία αυξάνει τον χρόνο παρακολούθησης της συσκευής και βελτιώνει σημαντικά τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας των κινητών συσκευών και του IoT.

Χρόνος αφύπνισης -στόχου

Παγκόσμια υιοθέτηση συσκευών WiFi 5 και WiFi 6
Το WiFi 6 υιοθετείται ευρέως στις αγορές WLAN σε όλο τον κόσμο.
Σύμφωνα με τον παγκόσμιο τριμηνιαίο ασύρματο LAN Tracker του IDC το τρίτο τρίμηνο του 2021:
Στην αγορά της επιχείρησης WLAN, τα σημεία πρόσβασης WiFi 6 (σημεία πρόσβασης) αντιπροσώπευαν το 62,2 % του εισοδήματος από το τμήμα εξαρτημένων σημείων πρόσβασης. Αντιπροσώπευαν το 50,7 % των αποστολών μονάδων στο τμήμα το τρίτο τρίμηνο 2021. Τα προϊόντα WiFi 5 αποτελούσαν την τεράστια ισορροπία των υπόλοιπων πωλήσεων εξαρτημένων σημείων πρόσβασης.
Στο ευρύ κοινό της αγοράς WLAN, τα προϊόντα WiFi 6 συνέχισαν να αυξάνονται, φθάνοντας στο 27,9 % του συνολικού κύκλου εργασιών του τμήματος των καταναλωτών, έναντι 24,5 % το δεύτερο τρίμηνο του 2021. Τα σημεία πρόσβασης WiFi 5 εξακολουθούν να αντιπροσωπεύουν τα περισσότερα εισοδήματα (61,4 %) και αποστολές μονάδων (63,6 %).
Πολλά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων των smartphones, tablet, υπολογιστών, προϊόντων δικτύωσης και ορισμένων υψηλών συσκευών ψυχαγωγίας είναι τώρα εξοπλισμένες με WiFi 6. Ο αριθμός των προϊόντων συνεχίζει να αυξάνεται. Είναι τώρα καιρός να αναζητήσετε ένα δρομολογητή WiFi 6 για να αξιοποιήσετε στο έπακρο τους νέους πελάτες σας WiFi 6 !

Ομάδα συντακτικής συνδρομής TP

Πρότυπα WiFi: τα οποία επιλέγουν μεταξύ WiFi 5, WiFi 6 ή WiFi 7 ?

WiFi: Ασύρματη πιστότητα, συνώνυμη με την ευελιξία και τη συνδεσιμότητα. Η επιλογή των προτύπων WiFi έχει συχνά υποτιμημένη μια πραγματική πολυπλοκότητα. Guillaume Suzenne, Διευθυντής Προϊόντων για Bouygues Telecom Enterprises μοιράζεται το όραμά του και τις συμβουλές του.

WiFi Network, τι γίνεται σήμερα ?

Ενώ τα πρότυπα 802.11Α και 802.11b δημιουργήθηκαν το 1999, με τις θεωρητικές μέγιστες ροές 11 MB/s, το νέο πρότυπο Το WiFi 6E ανοίγει το κομμάτι σε εύρος ζώνης μεγαλύτερη από 11 GB/S.

Για πάνω από 20 χρόνια, το Πρότυπα WiFi επιτύχουν ο ένας τον άλλον, φέρνοντας τα βραβεία των κερδών τους από την άποψη των ροών, την καθυστέρηση από την ασφάλεια. “” Αλλά ο αγώνας ταχύτητας δεν είναι η μόνη πτυχή που πρέπει να ληφθεί υπόψη “, Υπογραμμίζει το Guillaume Suzenne.

Πράγματι, ενώ οι εταιρείες και οι υπάλληλοί τους είναι πάντα πιο συνδεδεμένοι, ότι τα περιφερειακά είναι πάντα πιο πολυάριθμα, η πυκνότητα των συσκευών επηρεάζει σημαντικά την απόδοση ενός δικτύου WiFi και, τελικά, την εμπειρία των χρηστών.

“” Η γενίκευση της πρόσβασης από οπτικές ίνες ή με κινητό πολύ υψηλής ταχύτητας έχει συνηθίσει τους υπαλλήλους σε χαμηλή λανθάνουσα κατάσταση και μέγιστη συνδεσιμότητα. Δεν καταλαβαίνουν γιατί η εμπειρία μπορεί να είναι χαμηλότερη στις εγκαταστάσεις της εταιρείας παρά στο σπίτι τους »».

Για το Guillaume Suzenne, η παρατήρηση είναι σαφής: ” Ο αριθμός των ενσωματωμένων κεραιών, το ζήτημα της συνδεσιμότητας MIMO και η επιλογή των ζωνών συχνοτήτων πρέπει να είναι κεντρικά στοιχεία του προβληματισμού DSI »»

Πρότυπα WiFi: τα οποία επιλέγουν μεταξύ WiFi 5, WiFi 6 ή WiFi 7 ?

Εάν το WiFi 4 είναι πλέον ομόφωνα θεωρείται παρωχημένο, το WiFi 5 είναι σήμερα μια τυποποιημένη τεχνολογία που δημιουργείται και συνήθως διαδεδομένη στις εταιρείες. “” Σήμερα αποτελεί μια βασική βάση της συνδεσιμότητας WiFi »Λέει ο Guillaume Suzenne, αλλά εμφανίζονται ήδη αξιοσημείωτες εξελίξεις.

Δρομολογητής WiFi

Τι διαφορά μεταξύ WiFi 5 και 6 ?

Η διαφορά μεταξύ WiFi 5 (802.11AC) και WiFi 6 (802.11ax) έχει κρίσιμη σημασία για τις εταιρείες που επιδιώκουν να βελτιώσουν την υποδομή δικτύου τους και να παρέχουν υψηλής ποιότητας ασύρματη συνδεσιμότητα στους πελάτες και τους υπαλλήλους τους. Εδώ είναι οι κύριες διακρίσεις μεταξύ των δύο:

Επόπτης : Το WiFi 6 προσφέρει μια θεωρητική ροή πολύ υψηλότερη από το WiFi 5, το οποίο επιτρέπει ταχύτερη μεταφορά δεδομένων και καλύτερη εμπειρία χρήστη.

Πιο ταυτόχρονες συνδέσεις : Σε αντίθεση με το WiFi 5, το WiFi 6 έχει σχεδιαστεί για να διαχειρίζεται αποτελεσματικά ένα μεγάλο αριθμό συσκευών που συνδέονται ταυτόχρονα, κάτι που είναι ιδιαίτερα επωφελές για εταιρείες με πολλούς χρήστες και συσκευές που συνδέονται με το δίκτυό τους.

Βελτιωμένη ασφάλεια : Το WiFi 6 προσφέρει προηγμένα χαρακτηριστικά ασφαλείας για την προστασία ευαίσθητων δεδομένων από εταιρείες από πιθανές απειλές.

Μετακευξάρτητο : Αν και το WiFi 6 είναι πιο πρόσφατη τεχνολογία, είναι συμβατή με τις συσκευές που λειτουργούν με το WiFi 5, οι εταιρείες δεν θα χρειαστεί να αντικαταστήσουν όλες τις υπάρχουσες συσκευές τους για να επωφεληθούν από τα πλεονεκτήματα του WiFi 6.

WiFi 6 ή WiFi 6E: Ποιες διαφορές μεταξύ αυτών των νέων προτύπων WiFi ?

Παρουσιάζεται στις αρχές του 2021, το WiFi 6 είναι το προτελευταίο πρότυπο WiFi που πιστοποιείται από τη Συμμαχία WiFi. Εάν η κύρια υπόσχεση απόδοσης παραμένει συνδεδεμένη με το εύρος ζώνης, θεωρητικά 40% υψηλότερη από το προηγούμενο πρότυπο, Το WiFi 6 επιστρέφει στη ζώνη συχνοτήτων 2,4 GHz που προσφέρει καλύτερη σειρά Και καλύτερα να διασχίσετε τα εμπόδια από τη ζώνη των 5 GHz. “Αλλά από μόνο του, αυτό αποτελεί ήδη ένα πρόβλημα, διότι σε αστικές περιοχές, σε περιοχές υψηλής πυκνότητας, η ζώνη των 2,4 GHz είναι ήδη κορεσμένη”, σχολιάζει ο Guillaume Suzenne ο οποίος επικαλείται περισσότερο για το 6ο WiFi Standard:

“” Ανοίγει έναν τρίτο τρόπο ενσωματώνοντας τη ζώνη συχνοτήτων των 6 GHz, η οποία μπορεί να προσφέρει ροές που υπερβαίνουν κατά πολύ τα 11 GB/s ενώ προσφέρουν χαμηλότερη λανθάνουσα κατάσταση »».

Το WiFi 6E παρέχει επίσης σχέδια ασφαλείας με τη γενίκευση του WPA 3 που “αποτελεί πραγματική πρόοδο, αλλά δεν υποβιβάζει το WPA 2 στην τάξη του σουρωτή”.

Η μετάβαση από το WiFi 5 έως το WiFi 6 ή το 6ο, ωστόσο, έχει πλεονεκτήματα επειδή με ευρύτερη κάλυψη, το 6ο WiFi σας επιτρέπει να χαλαρώσετε το πλέγμα των τερματικών που διασκορπίζονται σε επαγγελματικές εγκαταστάσεις. “” Λιγότερα τερματικά WiFi, αυτό επιτρέπει την εξοικονόμηση πραγματικών αποταμιεύσεων, αλλά σημαίνει επίσης ανανέωση του περιφερειακού πάρκου “, Καθορίζει το Guillaume Suzenne.

WiFi 2023 Πρότυπο: Μιλάμε για WiFi 7

Πρέπει λοιπόν να ανανεώσετε το πάρκο WiFi τώρα ?
Δεν είναι τόσο σίγουρος ! Εάν τα διαδοχικά πρότυπα WiFi εξακολουθούν να είναι αναδρομικά και δεν υποχρεώνουν συστηματικά να ανανεώσουν όλα τα πάρκα, τα περιφερειακά συμβατά με το νέο WiFi 6ο πρότυπο δεν είναι ακόμα πολύ πολυάριθμες και ήδη το πρότυπο WiFi 7 αρχίζει να μιλάει D ‘She.

Προγραμματισμένη για το τρέχον έτος, υποδηλώνει μέγιστη ταχύτητα τουλάχιστον 30 GB/s, αλλά, για να έχει τη μέγιστη χωρητικότητα του προτύπου, θα είναι απαραίτητο όχι μόνο συμβατό εξοπλισμό αλλά και ειδικό δρομολογητή. “” Η τεχνολογική εξέλιξη είναι συνεχής και προτού προσπαθήσουμε να ανανεώσουμε συστηματικά την υποδομή στο ρυθμό των προτύπων WiFi, είναι επίσης συνετό να εκμεταλλευτούμε πλήρως τις δυνατότητες του εξοπλισμού που έχει ήδη αναπτυχθεί “, Συνιστά το Guillaume Suzenne.

Σύνδεση WiFi: Πώς να βελτιστοποιήσετε τα υπάρχοντα ?

Ανανέωση του πάρκου WiFi ή βελτιστοποίηση του εξοπλισμού που έχει ήδη αναπτυχθεί: Σε όλες τις περιπτώσεις, είναι απαραίτητο να επιτευχθεί μια πλήρη απογραφή της κατάστασης. “” Ξεκινά πάντα με έλεγχο WiFi »». Ένας έλεγχος που διαθέτει απολογισμό των διαμορφώσεων και τη διάσταση της υποδομής WiFi καθώς και για τις χρήσεις των εργαζομένων. Μπορεί να επιτευχθεί με δύο τρόπους:

– Το πρώτο, τόσο το απλούστερο όσο και το ταχύτερο, αποτελείται από μια ανάλυση του WiFi από την άποψη του.

– το δεύτερο, με τη συμμετοχή ενός τεχνικού που εκτελεί ακριβή ραδιοφωνικά μέτρα. “” Πιο πλήρης και πιο αξιόπιστη, αυτός ο δεύτερος έλεγχος συχνά καθιστά δυνατή την αναγνώριση των τρόπων βελτίωσης και της θρέψης του προβληματισμού σχετικά με τη μετανάστευση σε ένα νέο πρότυπο WiFi για να είστε βέβαιοι να κάνετε τις πιο φωτισμένες επιλογές “Ολοκληρώνει το Guillaume Suzenne.

Τι να θυμάστε:

– Το WiFi 6 έχει βασικές διαφορές σε σύγκριση με το WiFi 5, συμπεριλαμβανομένης της υψηλότερης ταχύτητας, της αποτελεσματικής διαχείρισης των ταυτόχρονων συνδέσεων και των προχωρημένων χαρακτηριστικών ασφαλείας.

– Το 6ο WiFi προσφέρει θεωρητικές ροές μεγαλύτερες από 11 GB/s και επιτρέπει την καλύτερη διαχείριση της πυκνότητας των συσκευών που συνδέονται ταυτόχρονα.

– Η μετάβαση από το WiFi 5 στο WiFi 6E επιτρέπει ευρύτερη κάλυψη με λιγότερους τερματικούς σταθμούς WiFi, αλλά αυτό απαιτεί επίσης την ανανέωση του περιφερειακού πάρκου.

– Αν και το WiFi 7 βρίσκεται σε εξέλιξη με μέγιστο ρυθμό ροής τουλάχιστον 30 GB/s, συνιστάται να λειτουργούν πλήρως το δυναμικό του εξοπλισμού που έχει ήδη αναπτυχθεί πριν από την ανανέωση των υποδομών. Ο έλεγχος WiFi συνιστάται για την αξιολόγηση πιθανών αναγκών και βελτιώσεων.