Ένα κινητό δίκτυο, πώς λειτουργεί? Radio Waves, The Mobile Network – Cité des Telecoms

Το κινητό δίκτυο

Μοντέλο “Μια διαδρομή χωρίς κοπή”:

Ένα κινητό δίκτυο, πώς λειτουργεί ?

Οι κινητές επικοινωνίες ακολουθούν τη γενική αρχή της τηλεφωνίας: Συνδέστε δύο απομακρυσμένους χρήστες, συμπεριλαμβανομένου του εξοπλισμού δικτύου ενός φορέα εκμετάλλευσης που είναι υπεύθυνος για τη διαχείριση της υπηρεσίας. Αλλά σε αντίθεση με το σταθερό, στο δίκτυο κινητής τηλεφωνίας, δεν είναι νήματα χαλκού ή οπτικής ίνας που εξασφαλίζουν την τελική σύνδεση, αλλά τις ραδιοφωνικές μεταδόσεις. Το κινητό τηλέφωνο ενός χρήστη επικοινωνεί με τον αέρα με μια κεραία αναμετάδοσης, η οποία επικοινωνεί με τον κεντρικό διακόπτη του χειριστή: έναν υπολογιστή. Αυτή η επικοινωνία με τον ανταποκριτή στο σταθερό δίκτυο ή μέσω άλλων κεραιών ρελέ.

Για να επικοινωνήσετε, ένας χρήστης κινητής τηλεφωνίας πρέπει επομένως να είναι εφικτό σε κεραία αναμετάδοσης. Αυτό έχει περιορισμένο πεδίο εφαρμογής και καλύπτει μόνο μια περιορισμένη επικράτεια γύρω από αυτό, που ονομάζεται “κύτταρο” (εξ ου και το άλλο όνομα “κυψελοειδών δικτύων” που χρησιμοποιούνται συχνά για τον προσδιορισμό των κινητών δικτύων). Για να καλύψουν το μέγιστο έδαφος και να διασφαλίσουν ότι οι χρήστες είναι πάντα σε θέση να τηλεφωνήσουν, οι φορείς εκμετάλλευσης αναπτύσσουν χιλιάδες κύτταρα, καθένα από τα οποία είναι εξοπλισμένα με κεραίες κάνοντας τα κύτταρα τους να επικαλύπτονται, έτσι ώστε να μην χάσουν ποτέ τη θέση των χρηστών.

Κυτταρικές πόλεις, κελί πεδίου
Το μέγεθος των κυττάρων εξαρτάται από πολλαπλά κριτήρια, όπως ο τύπος των κεραιών αναμετάδοσης που χρησιμοποιούνται, η ανακούφιση (απλό, βουνό, κοιλάδα κ.λπ.), η τοποθεσία (αγροτική περιοχή, αστική περιοχή κ.λπ.), πυκνότητα πληθυσμού κ.λπ. Το μέγεθος του κυττάρου περιορίζεται επίσης από το δικό του εύρος του κινητού τηλεφώνου, το οποίο πρέπει να είναι σε θέση να δημιουργήσει το σύνδεσμο σε αντάλλαγμα.

Επιπλέον, μια κεραία αναμετάδοσης έχει περιορισμένη χωρητικότητα μετάδοσης και μπορεί να αντιμετωπίσει μόνο έναν ορισμένο αριθμό ταυτόχρονων κλήσεων. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, στην πόλη, όπου η πυκνότητα του πληθυσμού είναι μεγάλη και ο αριθμός των επικοινωνιών σημαντική, τα κύτταρα τείνουν να είναι πολυάριθμα και μικρά – σε απόσταση μερικές εκατοντάδες ή ακόμα και μερικές δεκάδες μέτρα. Στην ύπαιθρο, όπου η πυκνότητα του πληθυσμού είναι πολύ χαμηλότερη, το μέγεθος των κυττάρων είναι πολύ μεγαλύτερο, μερικές φορές ανεβαίνοντας σε αρκετά χιλιόμετρα, αλλά πολύ σπάνια υπερβαίνει τα περισσότερα από δέκα χιλιόμετρα.

Είναι σημαντικό να υπογραμμιστεί ότι η πτώση της ισχύος των κεραιών αναμετάδοσης οδηγεί σε μείωση της κάλυψης των κυττάρων. Ο πολλαπλασιασμός αυτών βελτιώνει την ικανότητα του δικτύου για την πώληση φωνητικής ή κυκλοφορίας δεδομένων, αλλά απαιτεί αναγκαστικά την αύξηση του αριθμού των κεραιών ρελέ.

Το κινητό δίκτυο

Πως στο κινητής τηλεφωνίας μας επιτρέπει να είμαστε ενωμένοι ό, τι και ο τόπος όπου βρίσκομαι ? Καλέστε οπουδήποτε και ανά πάσα στιγμή φαίνεται φυσικό σήμερα. Αυτή η ευκολία χρήσης, ωστόσο, κρύβει μεγάλη τεχνολογική πολυπλοκότητα !

“Ανάπτυξη της ανάπτυξης δικτύου στην επικράτεια” ή/και ταινίας “Atout Réso”:

Το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας βασίζεται σε διαφορετικό εξοπλισμό που έχει μια πολύ συγκεκριμένη λειτουργία. Το κινητό δίκτυο βασίζεται σε μια διαίρεση της επικράτειας στις ζώνες που ονομάζονται κύτταρα. Στο επίκεντρο του κυττάρου, μια κεραία (ή μια ομάδα κεραιών) εξασφαλίζει τη σύνδεση μεταξύ του κινητού τερματικού και του δικτύου. Η επικοινωνία μεταξύ του κινητού τηλεφώνου και της κεραίας περνάει από τα ραδιοκύματα, στη συνέχεια μεταφέρεται στο δίκτυο κινητής τηλεφωνίας που κάνει σύνδεση με σταθερά ή κινητά τηλεφωνικά δίκτυα ή σε δίκτυα μετάδοσης δεδομένων (Internet, Intranet κ.λπ.), μέσω του ενσύρματου δικτύου.

Οθόνη 2015-02-18 στις 16.22.00

Κάθε κεραία αναμετάδοσης διαχειρίζεται περιορισμένο αριθμό ταυτόχρονων κλήσεων. Όσο περισσότερο είναι γεμάτη περιοχή, τόσο περισσότερες κεραίες χρειάζεται για να απορροφήσουν την κυκλοφορία και να εξασφαλίσουν καλή ποιότητα εξυπηρέτησης. Στην πόλη, το δίκτυο του δικτύου είναι επομένως σφίγγει: υπάρχει μια κεραία κάθε 300 μέτρα περίπου, στην ύπαιθρο κάθε 2 χλμ.
Όταν κατασκευάζεται μια προαστιακή περιοχή ή ένα εμπορικό κέντρο, το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας ξεδιπλώνεται. Η χωρητικότητα του κινητού δικτύου αυξάνεται στην προσέγγιση του εξοπλισμού που υφίσταται ad hoc συμμετοχή: στάδια, παλάτι του Κογκρέσου, σταθμοί, αεροδρόμια κλπ. Ο ίδιος ιστότοπος μπορεί να φιλοξενήσει αρκετές κεραίες. Η κάλυψη του δικτύου των άξονων επικοινωνίας αποτελεί προτεραιότητα, ιδίως για να μπορέσει να δώσει την ειδοποίηση σε περίπτωση τροχαίου ατυχήματος. Στο TGV Lines Coverage Network είναι στρατηγική: Το κινητό Διαδίκτυο εκτιμάται πολύ από τους νομαδικούς εργαζόμενους.

Στιγμιότυπο οθόνης 2015-02-18 στις 16.22.57

– Βασικός σταθμός: Εξοπλισμός ραδιοφωνικής μετάδοσης για δίκτυα κινητής τηλεφωνίας. Αποτελείται από μια κεραία αναμετάδοσης και ένα ηλεκτρονικό υπουργικό συμβούλιο που είναι υπεύθυνο για τη διαχείριση των επικοινωνιών από ραδιοκύματα.
Υπάρχει ένα ανά κύτταρο και όλα τα κινητά που βρίσκονται στο κελί συνδέονται. (BTS για GSM και GPRS – Κόμβος Β για UMTS)
– Ελεγκτής: Είναι το ευφυές όργανο: κατανέμει τα κανάλια και διαχειρίζεται τα ταξίδια πελατών μεταξύ των καλύμματος κυττάρων (BSC για GSM και GPRS – RNC για UMTS)
– Διακόπτης: Παρέχει συνδέσεις επικοινωνιών. Αλληλεπιδρά με μια βάση δεδομένων στην οποία καταγράφονται οι πληροφορίες που συνδέονται με τους συνδρομητές (αριθμός, επιλογή, τοποθεσία κ.λπ.) στις οποίες καταγράφονται οι πληροφορίες
– Πύλη Internet: Πύλη διασύνδεσης μεταξύ του δικτύου πακέτων κινητής τηλεφωνίας (GPRS – UMTS) και εξωτερικά δίκτυα IP). Το 4 G χρησιμοποιεί το δίκτυο IP.

Η μετάβαση από την κλασική κινητή τηλεφωνία σε 3G, στη συνέχεια το 4G έγινε σταδιακά. Ολόκληρο το δίκτυο εξελίσσεται για να προσφέρει στους χρήστες μέγιστη κάλυψη.

Μοντέλο “Μια διαδρομή χωρίς κοπή”:

Αυτό το μοντέλο δείχνει τη διαδοχή των κεραιών που φροντίζουν μια επικοινωνία από το Gare de l’Est στο CSI. Ένα κινητό συνδέεται με την πλησιέστερη ή την λιγότερο κορεσμένη κεραία αναμετάδοσης. Όταν το κινητό κινείται, η επικοινωνία μεταδίδεται από άλλη κεραία. Αυτή η μεταφορά επικοινωνιών χωρίς περικοπές ονομάζεται “παράδοση”. Το πέρασμα από τη μία κεραία στην άλλη γίνεται σε συνέχεια, χωρίς κορυφή ισχύος. Χάρη σε αυτήν την καινοτομία, ο χρήστης ενός κινητού 3G (UMTS) είναι 50 έως 100 φορές λιγότερο εκτεθειμένος στα κύματα από ό, τι σε 2G (GSM).

Φωτογραφίες που παρουσιάζουν την καμουφλάζ των κεραιών:

Αυτές οι φωτογραφίες παρουσιάζουν πώς οι κεραίες είναι καμουφλαρισμένες για να ενσωματωθούν στο αστικό ή αγροτικό τοπίο. Με την κινητή τηλεφωνία, τα νέα στοιχεία εμφανίστηκαν στο τοπίο: οι κεραίες και οι υποστηρίξεις τους (ιστοί, πυλώνες). Το κράτος, οι τοπικές κοινότητες και οι φορείς εκμετάλλευσης αποφάσισαν να αναπτύξουν μια κοινή πολιτική για την ένταξή τους στο περιβάλλον. Έχουν καθοριστεί αρχές και κανόνες, όπως η χρήση πιο συμπαγών κεραιών με δύο ή τρεις ζώνες (GSM 900, GSM 1800, UMTS), κατακόρυφα, επιμεταλλωμένα με την υποστήριξή τους, ζωγραφισμένα ή ακόμη και ντυμένα με σύνθετες δομές (τύπος ψεύτικο τζάκι, ψευδές δέντρο, πύργος καμπάνας, dovecote, κ.λπ.Ουσία.

Πώς να προσδιορίσετε την κινητή κάλυψη της περιοχής της ?

Bercy συγκεκριμένες πληροφορίες

Προκειμένου να σας επιτρέψει να γνωρίζετε την υπηρεσία που παρέχεται από τους διάφορους φορείς τηλεφωνίας, η ρυθμιστική αρχή για ηλεκτρονικές επικοινωνίες και θέσεις (ARCEP) θέτει σε απευθείας σύνδεση κάρτες από τη Γαλλία Voice, SMS και το κινητό Διαδίκτυο για κάθε φορείς εκμετάλλευσης. Σας λέμε περισσότερα για αυτήν την υπηρεσία.

Προσδιορίστε τη φωνή και την κάλυψη SMS των διαφόρων φορέων κινητής τηλεφωνίας

Από τον Ιανουάριο του 2017, η ρυθμιστική αρχή για τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες και τις θέσεις (ARCEP) απαιτούσε από τους φορείς εκμετάλλευσης να δημοσιεύουν κάρτες κάλυψης της επικράτειας που αντιπροσωπεύουν αξιολόγηση της κάλυψης σε διαφορετικά επίπεδα, για την υπηρεσία Voix και SMS.

Ο Arcep δημοσιεύει στον ιστότοπό του Monreseaumobile.από μια κάρτα κινητής κάλυψης εμπλουτισμένη για όλη την ηπειρωτική Γαλλία.

Αυτή η κάρτα σάς επιτρέπει να προσδιορίσετε τις περιοχές κάλυψης κινητής τηλεφωνίας κάθε φορέα εκμετάλλευσης, με τέσσερα επίπεδα αξιολόγησης: “πολύ καλή κάλυψη”, “καλή κάλυψη”, “περιορισμένη κάλυψη” ή “χωρίς κάλυψη”.

Προσδιορίστε την κάλυψη των διαφόρων φορέων κινητής τηλεφωνίας 3G, 4G και 5G και 5G κινητής τηλεφωνίας

Ο ιστότοπος Monreseaumobile.Η FR βάζει επίσης στο διαδίκτυο ένα χαρτογραφικό εργαλείο με κάλυψη κινητής τηλεφωνίας στο Internet 3G, 4G και 5G από τους τέσσερις μεγάλους χειριστές (Free, Orange, Bouygues, SFR).

Αυτό το εργαλείο σάς επιτρέπει να συγκρίνετε την κάλυψη του Διαδικτύου διαφορετικών χειριστών.

Εισάγοντας για παράδειγμα το όνομα της πόλης σας ή ενός δρόμου σε μια μηχανή αναζήτησης, μπορείτε να γνωρίζετε την κινητά κάλυψη της περιοχής που ενδιαφέρει.

Προσδιορίστε την ποιότητα της φωνής, του SMS και της κάλυψης του κινητού διαδικτύου κάθε χειριστή

Ο ιστότοπος Monreseaumobile.Επίσης, από τη μετρούμενη ποιότητα των υπηρεσιών φωνής και SMS, αφενός, το κινητό Διαδίκτυο από την άλλη, στη μεταφορά για κάθε χειριστή.

Είναι δυνατόν να εμφανιστεί η μετρούμενη ποιότητα:

  • Στους κύριους δρόμους
  • Στο TGV,
  • Στο Intercités/Ter,
  • Στο RERS και τους Transilians
  • Στο μετρό (Lille, Lyon, Marseille, Παρίσι και Τουλούζη)

Όσον αφορά τους τόπους της ζωής, το Monreseaumobile.Η FR περιγράφει λεπτομερώς τη μετρούμενη ποιότητα των υπηρεσιών φωνής, SMS, Web και Video σε απευθείας σύνδεση για κάθε χειριστή για όλη τη Γαλλία και για αγροτικές, ενδιάμεσες, πυκνές περιοχές καθώς και τουριστικούς χώρους.

Αυτό το περιεχόμενο μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρει

Μάθετε περισσότερα για την κάλυψη κινητής τηλεφωνίας της επικράτειας

  • Στο χώρο του ARCEP (ρυθμιστική αρχή για ηλεκτρονικές επικοινωνίες και θέσεις)
  • Πρόσβαση στο Διαδίκτυο: Γνωρίζοντας την κατάσταση της κάλυψης ή δηλώνοντας ελάττωμαΣτην οικολογία.γούβ.Fr

Τι λέει ο νόμος

  • Απόφαση N ° 2016-1678 της 6ης Δεκεμβρίου 2016 (Διαδικασίες για την παροχή πληροφοριών σχετικά με την κάλυψη των υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας και των μεθόδων επαλήθευσης της αξιοπιστίας αυτών των πληροφοριών
  • Διάταγμα της 11ης Ιανουαρίου 2017 Εγκρίνοντας την απόφαση N ° 2016-1678 του ARCEP της 6 Δεκεμβρίου 2016