Ποιος είναι ο Openai, ο δημιουργός του Chatgpt και του Dall-e?, Ποιος είναι ο Sam Altman, ο άνθρωπος πίσω από το chatgpt? | Το Les Echos ξεκινά

Ποιος είναι ο Sam Altman, ο άνθρωπος πίσω από το chatgpt

Έχετε ακούσει σίγουρα για το ChatGpt, την τεχνητή νοημοσύνη ικανή να γράψει μια συνοδευτική επιστολή, ένα τραγούδι ή ένα σενάριο κινηματογράφου, αλλά γνωρίζετε τον Sam Altman, τον συνιδρυτή της εταιρείας ? Σας λέμε τα πάντα – ή σχεδόν – σε αυτήν την ιστορία επιτυχίας, έτσι αμερικανική.

Ποιος είναι ο Openai, ο δημιουργός του Chatgpt και του Dall-e ?

Για αρκετούς μήνες, μόνο μία εταιρεία επέστρεψε τακτικά στις ειδήσεις: OpenAI. Και για καλό λόγο, δεδομένου ότι είναι η εταιρεία που αναπτύσσει το ChatGPT και το Dall-e, δύο εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης που έχουν συναντήσει με την επιτυχία του τέρατος.

Αυτό το λογότυπο, πιθανότατα έπρεπε να το δείτε, αν έχετε ήδη χρησιμοποιήσει ή ακούσει για το chatgpt. Αυτό είναι στην πραγματικότητα το λογότυπο OpenAi, η εταιρεία που δημιούργησε το CHATGPT και το μοντέλο γλωσσών της, GPT. Ο οποίος κρύβεται πίσω από το Openai, μία από τις πιο ισχυρές εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης στον κόσμο ?

Τα αρχεία μας στο chatgpt

Σας προσκαλούμε να διαβάσετε τα διαφορετικά αρχεία μας σχετικά με το chatgpt, για να μάθετε περισσότερα για το chatbot:

  • Chatgpt: Η λειτουργία του, το δυναμικό του και οι κίνδυνοι του … ο τελικός οδηγός για να κατανοήσουμε τα πάντα
  • Πώς να χρησιμοποιήσετε το chatgpt και τι είναι αυτό ?
  • Ζητήσαμε 8 Ερωτήσεις Tech CHATGPT: Ένα εκπληκτικό AI, αλλά όχι χωρίς όρια
  • Google Bard vs Bing Chat vs Chatgpt: Ποια είναι η καλύτερη γενετική ?
  • Εναλλακτικές λύσεις chatgpt: Δεν είναι μόνο το openai chatbot που υπάρχει

Openai, τι είναι αυτό ?

Ο Openai παρουσιάζει τον εαυτό του ” Μια εταιρεία έρευνας και ανάπτυξης IA «Στόχευση για τον εκδημοκρατισμό αυτής της τεχνολογίας. Η εταιρεία ήταν αρχικά ένας μη κερδοσκοπικός σύλλογος, που ιδρύθηκε τον Δεκέμβριο του 2015, από δύο προέδρους: ο Sam Altman και ο πολυεπίπεδο Elon Musk, Διευθύνων Σύμβουλος μεταξύ άλλων από την Tesla, το Twitter και το Neuralink, καθώς και πολλά άλλα μέλη, όλα από την τεχνολογία. Αρχικά, ο τελευταίος έπρεπε να επενδύσει συνολικά 1 δισεκατομμύριο δολάρια: δεν θα το έχει επενδύσει ” ότι ” 100 εκατομμύρια. Ο λόγος: Μετά τα αποτελέσματα δεν ήταν αρκετά καλά σύμφωνα με τον ίδιο, ο Musk ήθελε να πάρει τον έλεγχο του OpenAi, ο οποίος του αρνήθηκε από άλλα ιδρυτικά μέλη. Επομένως, εγκατέλειψε το διοικητικό συμβούλιο τον Φεβρουάριο του 2018.

Το 2019, έγινε μια κερδοφόρα εταιρεία: δηλαδή η εταιρεία μπορεί να παράγει κέρδη, αλλά μόνο σε ένα ορισμένο επίπεδο. Μια απόφαση ενδεχομένως οφειλόμενη από τον Elon Musk και, κατ ‘επέκταση, των επενδύσεών του.

Το διπλό ενδιαφέρον αυτού του καθεστώτος για την OpenAI είναι να προσελκύσει επενδυτές που επιθυμούν την επιστροφή στην εταιρεία, περιορίζοντας ταυτόχρονα τις πιθανές παραστάσεις του αγώνα μερισμάτων. ΕΝΑ ” καλύπτεται προσοδοφόρο “, Αλλά με ένα ανώτατο όριο πολύ υψηλό: εκατό φορές η αξία της αρχικής επένδυσης.

Πώς δημιουργήθηκε η εταιρεία ?

Ο κοινωνιολόγος Antoine Goujon λέει την ιστορία της δημιουργίας του Openai στο AOC. Ο Elon Musk και ο Sam Altman ανέθεσαν στον Greg Brockman, πρώην τεχνικό διευθυντή της Stripe (μια ηλεκτρονική εταιρεία πληρωμών για επιχειρήσεις) για την οικοδόμηση μιας ομάδας ειδικών στην τεχνητή νοημοσύνη, τους μηχανικούς και τους ερευνητές ανάμειξης και ερευνητές.

Για να τους πείσει, OpenAI, ή μάλλον τα ιδρυτικά της, έχει δοκιμάσει τη διαφάνεια του τι ήταν εκείνη τη στιγμή ένας οργανισμός, ειδικά όσον αφορά την επιστημονική έρευνα. Στις αρχές του 2017, ο OpenAI είχε 45 άτομα, αλλά σήμερα έχει αλλάξει, αφού είναι σχεδόν 400.

Φιλοσοφία του OpenAi: Από το άνοιγμα έως τη ρύθμιση

Έτσι, στο νηπιακό του, ο Openai ήθελε να ανοίξει (είναι στο όνομα της οντότητας): Δημοσίευση πηγών προγραμμάτων, Αποτελέσματα επιστημονικής έρευνας κ.λπ. Αλλά, από το 2015, η Openai έχει περιστραφεί στη φιλοσοφία της: Εάν το άνοιγμα δεν έχει τελειώσει, έχει υποβληθεί σε φρένο.

Η εταιρεία το αναγνώρισε πρόσφατα: ” Ήμασταν λάθος στην αρχική μας προβληματισμό για το άνοιγμα και έχουμε αλλάξει γνώμη: δεν πιστεύουμε πλέον ότι πρέπει να διαδώσουμε τα πάντα (αν και βάζουμε ορισμένα πράγματα σε ανοιχτή πηγή και ότι σχεδιάζουμε να το κάνουμε αυτό ‘Avenir), αλλά μάλλον ότι πρέπει να βρείτε έναν τρόπο να μοιραστείτε με ασφάλεια την πρόσβαση στα συστήματα και τα πλεονεκτήματά τους. Μια σημαντική αλλαγή φιλοσοφικά, αλλά που στοχεύει να είναι ασφαλής: το ChatGPT και το Dall-E, τα δύο πιο σημαντικά εργαλεία της εταιρείας, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για αθέμιτους σκοπούς. Με τη δύναμή τους, η ευθύνη του OpenAi είναι ακόμη μεγαλύτερη.

Openai Finans ?

Η ταμειακή ροή αναχώρησης της OpenAI ήταν ένα δισεκατομμύριο δολάρια, από τα οποία είχαν προσφερθεί 100 εκατομμύρια από τον Elon Musk και ένα ορισμένο μέρος της Amazon Web Services, του τμήματος διαμονής και διαμονής cloud computing Αμαζόνα. Αλλά το 2019 όλα επιταχύνουν πραγματικά: η Microsoft επενδύει στη συνέχεια 1 δισεκατομμύριο $ σε αυτό που έχει γίνει εταιρεία.

Στη συνέχεια, με την παράλογη επιτυχία των ChatGPT, Microsoft και OpenAI επέκτεινε τη συνεργασία τους στις αρχές του 2023, με επίσημη επένδυση από την εταιρεία Redmond αρκετών δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η κύρια φήμη μίλησε περίπου δέκα δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με πληροφορίες από Ημιτελών. Η Microsoft θα ανακτήσει το 75 % των κερδών από την OpenAI, μέχρι να επιστρέψουν αυτά τα δέκα δισεκατομμύρια δολάρια. Αν και η επιχείρηση δεν θα είχε ” ότι »Το 49 % των μετοχών, το 49 % είναι σε άλλους επενδυτές και 2 % στο Ίδρυμα Openai Non -Profit Foundation.

Σήμερα, ωστόσο, δεν γνωρίζουμε ακριβώς τι είναι η μετοχή της OpenAi. Η προώθηση αυτής της εταιρείας δεν είναι γνωστή δημόσια. Αλλά, κατά τη διάρκεια μιας στρογγυλής τραπέζης στα 300 εκατομμύρια δολάρια που τεκμηριώθηκαν από Τεχνολογική Τον Απρίλιο του 2023, η αποτίμηση αξιολογήθηκε μεταξύ 27 και 29 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Τα κύρια προϊόντα τεχνητής νοημοσύνης της OpenAI

Η δημοτικότητα και η δύναμη του OpenAI βασίζονται κυρίως σε δύο εργαλεία AI: Chatgpt και Dall-e.

Chatgpt και GPT, το μοντέλο της γλώσσας

Δύσκολο να το παρουσιάσω σε κάποιον για πρώτη φορά, όπως μιλούσε το chatbot. Αυτό που έχει αναπτύξει είναι περισσότερο GPT, το μοντέλο Big Language (ή LLM στα αγγλικά), ένα είδος κινητήρα chatgpt. Το chatbot σας επιτρέπει να απαντήσετε σε μια ολόκληρη δέσμη ερωτήσεων, χωρίς να κατανοήσετε πραγματικά τι λέει.

Στην πραγματικότητα, το GPT είναι ουσιαστικά ένας αλγόριθμος που προβλέπει τη λέξη που θα ακολουθήσει σύμφωνα με ένα δεδομένο πλαίσιο και στις λέξεις που δημιουργήθηκαν προηγουμένως. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δεν μπορεί να ειπωθεί ότι έχει την αντανάκλαση ενός ανθρώπου (ή ακόμα και ενός ζωντανού όντος).

Πλάκα

Ο Dall-e μίλησε κυρίως για αυτόν, περίπου πριν από ένα χρόνο, όταν δημοσιεύθηκε το Dall-e 2, προτού δει τη δημοτικότητά του να αλιεύεται από το Chatgpt, αλλά και από τους ανταγωνιστές του, όπως το Midjourney ή η Setable Discusion. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης της παραγωγής εικόνων.

Χρησιμοποιώντας μια περιγραφή κειμένου που παρέχεται, το Dall-E είναι σε θέση να δημιουργήσει εικόνες που αντλούν έμπνευση από μια γιγαντιαία βάση δεδομένων με την οποία εκπαιδεύτηκε. Για ” να καταλαβεις “Οι ενδείξεις που του δίνεται, βασίζεται στο GPT, ένα μοντέλο γλώσσας που χρησιμοποιείται επίσης στο chatgpt.

Οι άλλες καινοτομίες του OpenAi

Ωστόσο, η OpenAI δεν είναι γνωστή εταιρεία μόνο για το ChatGPT. Του χρωστάμε επίσης ένα μικροσκόπιο, ένα εργαλείο AI για την απεικόνιση των νευρωνικών δικτύων ή του ψιθυριστή, ενός μοντέλου αναγνώρισης φωνής.

Άλλα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης αναπτύσσονται εντός της εταιρείας. Αυτή είναι η περίπτωση του Point-E, το οποίο σας επιτρέπει να δημιουργήσετε 3D αντικείμενα και τον διάδοχό του, Shap-e.

Τέλος, μπορούμε να αναφέρουμε το jukebox, που περιγράφεται ως ” Ένα νευρωνικό δίκτυο που δημιουργεί μουσική, συμπεριλαμβανομένου του στοιχειώδους τραγουδιού, με τη μορφή ακατέργαστου ήχου σε μια ποικιλία ειδών και στυλ καλλιτεχνών. »Το μοντέλο δημοσιεύθηκε το 2020, αλλά από τότε τίποτα.

Τι μέλλον για το Openai ?

Με τις πρόσφατες επενδύσεις της Microsoft και την τάση στην τεχνητή νοημοσύνη στη νέα βιομηχανία τεχνολογίας, το μέλλον φαίνεται ευημερούσα για το OpenAI.

Κάποιος μπορεί να πιστεύει ότι η εταιρεία έχει ήδη μια επόμενη έκδοση του γλωσσικού μοντέλου της που χρησιμοποιείται από το ChatGPT στα κουτιά της. Αν και προς το παρόν, ο OpenAi ισχυρίζεται ότι δεν εργάζεται στο GPT-5.

Προς τη γενική τεχνητή νοημοσύνη

Το Openai πιστεύει σκληρά ως σίδηρο από την αρχή στο ” Γενική Τεχνητή Νοημοσύνη (Ag). Μπορούμε να ορίσουμε αυτόν τον όρο απλώς από ένα AI ικανό να μάθει και να εκτελέσει οποιαδήποτε εργασία. Προς το παρόν, κανένα μοντέλο AI δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως τέτοια, αλλά η εταιρεία προσπαθεί να τείνει προς αυτό. Φαντάζει ακόμη και ένα AI που θα μπορούσε να είναι πιο έξυπνο από τον ανθρώπινο εγκέφαλο. Αλλά το βλέπει με καλό μάτι: η πράξη θα είχε ” τη δυνατότητα να δώσουμε σε όλους απίστευτες νέες δυνατότητες. Μπορούμε να φανταστούμε έναν κόσμο στον οποίο ο καθένας από εμάς θα είχε πρόσβαση για να βοηθήσει για όλα σχεδόν τα γνωστικά καθήκοντα, τα οποία θα πολλαπλασιάσουν σημαντικά τη δύναμη της ανθρώπινης εφευρετικότητας και της δημιουργικότητας », Μπορούμε να διαβάσουμε σε ένα πρόσφατο άρθρο blog.

Η εταιρεία εξηγεί αυτό ” Καθώς δημιουργούμε όλο και πιο ισχυρά συστήματα, θέλουμε να τα αναπτύξουμε και να αποκτήσουμε εμπειρία στη λειτουργία τους στον πραγματικό κόσμο. Μια δήλωση που παραμένει αόριστη, αλλά που καθιστά δυνατή την κατανόηση ότι η Optai επιθυμεί να ενσωματώσει τα εργαλεία της και το AI του στις χρήσεις των ανθρώπων για να υπερβούν αυτή την απλή έρευνα και επίδειξη. Το OpenAI καθορίζει ότι θέλει να είναι όλο και πιο προσεκτικός στην εκτόξευση νέων μοντέλων AI, ειδικά επειδή οι γενετικές τεχνητές νοημοσύνης πιθανότατα θα ρυθμιστούν πιο έντονα από τα δικαστήρια σε όλο τον κόσμο.

Θέλετε να συμμετάσχετε σε μια κοινότητα ενθουσιωδών ? Η διαφωνία μας σας καλωσορίζει, είναι ένας τόπος αμοιβαίας βοήθειας και πάθους γύρω από την τεχνολογία.

Ποιος είναι ο Sam Altman, ο άνθρωπος πίσω από το chatgpt ?

Έχετε ακούσει σίγουρα για το ChatGpt, την τεχνητή νοημοσύνη ικανή να γράψει μια συνοδευτική επιστολή, ένα τραγούδι ή ένα σενάριο κινηματογράφου, αλλά γνωρίζετε τον Sam Altman, τον συνιδρυτή της εταιρείας ? Σας λέμε τα πάντα – ή σχεδόν – σε αυτήν την ιστορία επιτυχίας, έτσι αμερικανική.

Αυτή είναι μόνο η αρχή για το chatgpt.

Δημοσιεύτηκε στις 18 Ιανουαρίου. 2023 στις 1:00 μ.μ

Γεννήθηκε στο Σικάγο το 1985, προσχώρησε στο διάσημο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ στο Σαν Φρανσίσκο, το οποίο έφυγε το 2005 χωρίς να τελειώσει το πανεπιστήμιο μάθημα. Την ίδια χρονιά, ίδρυσε το Loopt, μια εφαρμογή για κινητά που σας επιτρέπει να μεταδώσετε τη γεωγραφική του θέση. Στο αποκορύφωμά της, η εφαρμογή έχει 5 εκατομμύρια χρήστες.

Το πούλησε το 2011 και στη συνέχεια συμμετείχε σε ένα από τα πιο δημοφιλή εκκολαπτήρια εκκίνησης στο Silicon Valley, “Y Combinator” . Μεταξύ των νεοσύστατων επιχειρήσεων που έχουν ωθηθεί και χρηματοδοτηθεί από το Y Combinator, μπορούμε να αναφέρουμε Airbnb, Reddit, Twitch ή Dropbox. Τρία χρόνια μετά την είσοδό του στο Incubator, ο Sam παίρνει την προεδρία μέχρι το 2020.

Ένα ενάρετο και ανθρωπιστικό έργο τεχνητής νοημοσύνης

Παράλληλα, το 2015 ίδρυσε με τον Elon Musk (Boss of Tesla, SpaceX, Twitter) και άλλους επενδυτές, Openai, μια μη κερδοσκοπική εταιρεία για την ανάπτυξη μιας τεχνητής νοημοσύνης “Ποιος θα ωφελήσει όλη την ανθρωπότητα”. Προκειμένου να προσελκύσει χρηματοδότηση, η δομή τελικά γίνεται για -κερδοφόρο αλλά capped company. Με άλλα λόγια, για $ 1 που επενδύθηκε, ο επενδυτής δεν μπορεί να ανακτήσει περισσότερα από $ 100.

Διαβάστε επίσης:

Το Openai δημιουργήθηκε το 2021 Dall το 2021.E, μια τεχνητή νοημοσύνη ικανή να δημιουργήσει μια εικόνα με βάση μια περιγραφή χρήστη. Αλλά αυτό που προωθεί κυρίως το OpenAi στο μπροστινό . Ένα ρομπότ ικανό να δημιουργεί κείμενο κατόπιν ζήτησης χρησιμοποιώντας μέγιστη τεχνητή νοημοσύνη, σενάρια, λέξεις, ιστορίες, παρουσιάσεις κ.λπ.

Ο φορέας ενός έργου τεχνητής νοημοσύνης που θέλει στην υπηρεσία του μεγαλύτερου αριθμού, ο Sam Altman, ωστόσο, υπογραμμίζει στο TechCrunch 2017 την ανάγκη να είναι συνετό για τις τεχνητές νοημοσύνης που είναι προκαταλήψεις αλγόριθμων μάθησης, αυτόνομων όπλων ή απολύσεων που μπορούν να δημιουργήσουν.

Το Chatgpt δεν έχει ακόμη βελτιωθεί

Πέρα από τις εντυπωσιακές του συντακτικές δεξιότητες, εάν τα συμφέροντα του ChatGPT στον μικρό κόσμο της Silicon Valley, είναι ότι θα μπορούσε να είναι το μέλλον των μηχανών αναζήτησης ανταποκρινόμενοι άμεσα και ακριβώς σε οποιοδήποτε αίτημα και όχι να δείχνουν έναν κατάλογο αποτελεσμάτων. Εξάλλου, “”Το Chatgpt θα μπορούσε να γίνει έξυπνος βοηθός για όλες τις συναλλαγές “, Εκτιμήσεις Eric Biernat, Διευθυντής Τεχνητής Νοημοσύνης στο Υπουργικό Συμβούλιο Octo (Accenture Group) που αμφισβητήθηκε από την εφημερίδα του δικτύου. Μπορεί κανείς να φανταστεί ότι γράφει αναφορές για συναντήσεις, ότι γράφει τα MCQS ενός δασκάλου ή ότι βοηθά τους στιχουργούς.

Διαβάστε επίσης:

Σύμφωνα με τον δημιουργό του, αυτό είναι μόνο η αρχή για το chatgpt. “”Θα βελτιωθεί βαθιά, θα είναι λιγότερο ενοχλητικό και πιο χρήσιμο πολύ γρήγορα. »»

Στόχος: Κύκλος εργασιών 200 εκατομμυρίων δολαρίων

Μετά από μια πρώτη επένδυση ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων το 2019, η Microsoft θα ενδιαφέρεται για την επανεπένδυση στο OpenAI μέχρι τα 10 δισεκατομμύρια σύμφωνα με τον ιστότοπο της Semafor Information. Τώρα δεν είναι κερδοφόρα, η εταιρεία αποτιμάται στα 29 δισεκατομμύρια δολάρια και ελπίζει για κύκλο εργασιών 200 εκατομμυρίων δολαρίων το 2023. Ένα ποσό οδήγησε στο Quintupler το 2024.

Πολύ ελκυστικές οικονομικές προοπτικές, αλλά ότι θα πρέπει να φτάσουμε. “Θα πρέπει να δημιουργήσουμε έσοδα [Chatgpt, σημείωμα του συντάκτη] σε κάποιο σημείο, ο υπολογισμός του υπολογιστή μας κοστίζει τα μάτια του κεφαλιού»», είχε πέσει τον Sam Altman στις αρχές Δεκεμβρίου στο Twitter. Σημειώστε ότι με εκτιμώμενη περιουσία μεταξύ 200 και 250 εκατομμυρίων δολαρίων από τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, ο Sam Altman έχει χρόνο να δει να έρχεται.