Αυτόνομα αυτοκίνητα: Οδήγηση χωρίς χέρια επιτρέπονται στη Γαλλία, αλλά εξαιρετικά πλαισιωμένα, αυτοκίνητα χωρίς οδηγό – το Τύπο

Οδηγός -ελεύθερα αυτοκίνητα

Ας ξεκινήσουμε με μια υπενθύμιση. Υπάρχουν διαφορετικές κλίμακες του συστήματος αυτονομίας για αυτοκίνητα.

Αυτόνομα αυτοκίνητα: οδήγηση “χωρίς χέρια” εξουσιοδοτημένα στη Γαλλία, αλλά εξαιρετικά πλαισιωμένα

Είναι μια μικρή επανάσταση, αλλά που θα πρέπει προς το παρόν να έχει πολύ περιορισμένες επιπτώσεις. Από την Πέμπτη θα είναι δυνατό να οδηγήσετε ορισμένα αυτόνομα αυτοκίνητα χωρίς τα χέρια σας. Τόσο για τη θεωρία, διότι στην πράξη καμία συσκευή δεν έχει εγκριθεί στη Γαλλία προς το παρόν.

Αυτό είναι ένα πρώτο βήμα προς την ανάπτυξη αυτόνομων αυτοκινήτων. Οι κανονισμοί αλλάζουν από την 1η Σεπτεμβρίου. Τώρα θα του επιτραπεί να οδηγήσει ορισμένα αυτόνομα επίπεδα τρίτου επιπέδου χωρίς τα χέρια. Είναι μια σημαντική εξέλιξη, αλλά όχι μια επανάσταση, διότι προς το παρόν δεν έχει εγκριθεί η συσκευή στη Γαλλία. Αλλά οι κατασκευαστές πρέπει να μετακινηθούν γρήγορα.

Αυτό αλλάζει το διάταγμα που τίθεται σε ισχύ την 1η Σεπτεμβρίου ?

Ας ξεκινήσουμε με μια υπενθύμιση. Υπάρχουν διαφορετικές κλίμακες του συστήματος αυτονομίας για αυτοκίνητα.

– Επίπεδο 0: Δεν υπάρχει αυτονομία.
– Επίπεδο 1: Το αυτοκίνητο έχει βοήθεια, όπως το Cruise Control.
– Επίπεδο 2: Οι εργασίες είναι αυτοματοποιημένες, όπως το πάρκο, το φρενάρισμα και τη διατήρηση της διαδρομής.
– Επίπεδο 3: Το αυτοκίνητο είναι ημιαυτόνομο, μπορεί να επιταχύνει, να φρένο και να διπλασιάσει, αλλά ο οδηγός πρέπει να παραμείνει προσεκτικός.
– Επίπεδο 4: Η προσοχή του οδηγού δεν απαιτείται και δεν χρειάζεται να συγκεντρωθεί, σε ορισμένους δρόμους, υπάρχει πάντα ένα τιμόνι και τα πεντάλ
– Επίπεδο 5: Το αυτοκίνητο δεν έχει τιμόνι ή πεντάλ, η προσοχή του οδηγού είναι άχρηστη.

Μέχρι τώρα έχει εγκριθεί μόνο η αυτόνομη οδήγηση επιπέδου 2 στη Γαλλία. Από τώρα και στο εξής σε αυτοκίνητα με αυτόματο σύστημα οδήγησης επιπέδου 3 έχουν εγκριθεί σε γαλλικούς δρόμους. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορέσουμε να διασχίσουμε τους οδηγούς που δεν έχουν χέρια στο τιμόνι. Αλλά αυτή η σκηνή θα παραμείνει αρκετά σπάνια τουλάχιστον τους πρώτους μήνες.

Τι αυτοκίνητα επηρεάζονται ?

Κανένας κατασκευαστής δεν έχει απαιτηθεί έγκριση “Επίπεδο τρίτου” στη Γαλλία. Στη Γερμανία, μια πρόδρομη χώρα, η Mercedes έχει μπροστά από την Tesla φέτος και έλαβε έγκριση στις περιοχές της κατηγορίας S και EQS, όπου προσφέρεται το πιλοτικό σύστημα κίνησης ως επιλογή. Αυτά είναι δύο πολύ ακριβά μοντέλα και αυτά τα Mercedes υπολογίζονται στα δάχτυλα του χεριού. Αυτά τα μοντέλα κοστίζουν περισσότερα από 100.000 ευρώ, στα οποία πρέπει να προστεθεί έως και 7.500 ευρώ επιλογής για την απόκτηση του συστήματος αυτονομίας.

Στη Γαλλία, θα χρειαστεί λίγος χρόνος πριν φτάσουν τα ημιαυτόνομα αυτοκίνητα στους δρόμους μας. Ως το Auto Note Plus , “Το σύστημα Mercedes χρειάζεται μια πλήρη και συγκεκριμένη χαρτογραφία, η οποία περιέχει μια τρισδιάστατη σάρωση όλων των δρόμων που τα αυτοκίνητα σε αυτόνομη λειτουργία θα ψήνουν”. Μόλις περάσει αυτό το βήμα, τότε θα χρειαστεί η έγκριση. Ερωτηθείς από την εφημερίδα Les Echos, ο γερμανός κατασκευαστής δεν δίνει λεπτομέρειες για μια μελλοντική ημερομηνία, το επόμενο βήμα είναι μάλλον οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα: “Έχουμε ήδη ξεκινήσει συζητήσεις με τις γαλλικές αρχές, αλλά δεν μπορούμε να δώσουμε ένα ημερολόγιο”.

Ποιοι δρόμοι επηρεάζονται ?

Υπάρχουν αρκετές προϋποθέσεις: θα είναι δυνατό να οδηγήσετε ένα αυτόνομο αυτοκίνητο σε δρόμους με ξεχωριστές διαδρομές (με κεντρικά μέσα για παράδειγμα), σε καλό καιρό, όπου απαγορεύονται οι ποδηλάτες και οι πεζοί. Η μέγιστη ταχύτητα του αυτοκινήτου θα περιοριστεί στα 60 km/h. Για να είμαστε σαφείς, θα είναι λοιπόν δυνατό να οδηγείτε χωρίς τα χέρια μόνο σε μεγάλους δρόμους όπως οι αυτοκινητόδρομοι και οι περιφερειακές λεωφόρους όταν είναι εμφιαλωμένοι.

Θα μπορέσει ο οδηγός να πάρει έναν υπνάκο ?

Ο υπνάκο στο τιμόνι απαγορεύεται: Δεν θα είναι δυνατόν να κοιτάξετε μακριά, να διαβάσετε την εφημερίδα, να παρακολουθήσετε ένα βίντεο, να απαντήσετε σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, σύμφωνα με τον προμηθευτή αυτοκινήτων Valeo. Ο οδηγός πρέπει να είναι αντιδραστικός ανά πάσα στιγμή εάν το ζητήσει το αυτοκίνητο και πρέπει να είναι σε θέση να παρέμβει σε λιγότερο από δέκα δευτερόλεπτα σε περίπτωση δυσλειτουργίας. Το αυτοκίνητο μπορεί να κάνει αυτόματα ελιγμούς, όπως υπερβαίνει, επιταχύνει και φρένο.

Όπου είναι οι Γάλλοι κατασκευαστές ?

Κανένας γαλλικός κατασκευαστής δεν προσφέρει αυτοκίνητο με αυτόνομη οδήγηση επιπέδου 3. Ο όμιλος Stellantis (ο οποίος συγκεντρώνει Citroën, Peugeot, Fiat και Jeep) σχεδιάζει να ξεκινήσει το πρώτο του σύστημα οδήγησης εντός δύο ετών, σε συνεργασία με τη γερμανική BMW. Η BMW, η Hyundai, η Stellantis ή η Volkswagen έχουν έργα στα κουτιά, σημειώνει ο Les Echos. Σημειώστε ότι τα διάσημα ηλεκτρικά αυτοκίνητα Tesla θεωρούνται αυτοκίνητα επιπέδου 2, όπου απαγορεύεται να αφήσετε το τιμόνι. Σύμφωνα με την Αμερικανική Υπηρεσία Οδηγίας (NHTSA), η Tesla συμμετέχει σε 273 ατυχήματα στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Βρίσκετε αυτό το άρθρο ενδιαφέρον ?

Ενημερώστε το και μοιραστείτε το.

Οδηγός -ελεύθερα αυτοκίνητα

Κάθε Κυριακή, η ομάδα διαλείμματος παίρνει το χρόνο να εξηγήσει μια τοπική πλοκή. Αυτή την εβδομάδα, μας ενδιαφέρει η ανάπτυξη αυτόνομων αυτοκινήτων.

Alexandre Vigneault The Press

Ένα μεγάλο χτύπημα τον Αύγουστο ?

Ο Tesla, κατασκευαστής πολυτελών ηλεκτρικών αυτοκινήτων, δήλωσε ότι τα οχήματά του θα μπορούσαν να συμπεριφέρονται μόνο – σε ορισμένες περιπτώσεις – από τον Αύγουστο. Αυτή η ανακοίνωση θέτει το Spice στον αγώνα από αρκετές μεγάλες εταιρείες για να αναπτύξει ένα αυτόνομο αυτοκίνητο. “Αν η Tesla πετύχει”, υπογραμμίζει ο Nicolas Saulnier, ειδικός στη μεταφορά στο Polytechnique Montréal, αυτός ο κατασκευαστής θα γίνει ο πρώτος που θα πουλήσει σε άτομα με αυτοκίνητα που μπορούν να το κάνουν αυτό. »»

Τι είναι αυτόνομο αυτοκίνητο ?

Θα μπορούσατε να πείτε ότι είναι ένα αυτοκίνητο που οδηγεί, αλλά στην πραγματικότητα, είναι λίγο πιο περίπλοκο από αυτό. Ο Nicolas Saulnier λέει ότι ένα πραγματικά αυτόνομο αυτοκίνητο θα βασίζεται μόνο σε οποιαδήποτε πληροφορία από εκείνες που συλλέγονται από τους αισθητήρες του, οι οποίοι αντικαθιστούν τα μάτια του οδηγού. “Αντιλαμβάνει το περιβάλλον και είναι σε θέση να λαμβάνει αποφάσεις σε πραγματικό χρόνο”, συνοψίζει τον καθηγητή. Μια τρύπα στο δρόμο ? Τον παρακάμπτει. Ένα ζώο διασχίζει το δρόμο ? Σταματάει.

Ικανός για το τι ?

Υπάρχουν ήδη αυτοκίνητα ικανά να στάθμεσουν μόνοι τους ή να προσαρμόσουν την ταχύτητά τους στον αυτοκινητόδρομο. Αυτά τα εργαλεία δεν είναι ένα πραγματικό σύστημα αυτόματης διαχείρισης, αλλά μάλλον βοηθήματα οδήγησης. Για να τοποθετήσετε καλύτερα τι γίνεται και ποιες εταιρείες στοχεύουν, ο Nicolas Saulnier προτείνει να ρίξετε μια ματιά στην κλίμακα των επιπέδων αυτοματισμού στα οποία ανατρέξτε στους μηχανικούς στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Κατεύθυνση, επιτάχυνση, πέδηση: Όλα βασίζονται στις χειρονομίες που έγιναν από τον οδηγό.

Τα εργαλεία βοήθειας οδήγησης, όπως τα φρένα ABS, το Cruise Control ή το Parking Assistance, θα επιτρέψουν στον οδηγό να χαλαρώσει λίγο, ακόμη και αν παραμένει στον έλεγχο του αυτοκινήτου.

Το σύστημα υπολογιστών αυτοκινήτων ελέγχει τώρα την πλειοψηφία, αν όχι όλες οι πτυχές της οδήγησης. Στο επίπεδο 3, αναμένουμε ότι ο οδηγός θα αντιδράσει όταν το ρωτάει το αυτοκίνητο. Στο επίπεδο 4, το αυτοκίνητο διαχειρίζεται από μόνο του σε ορισμένους τρόπους οδήγησης.

Ο οδηγός δεν είναι πλέον απαραίτητος, ανεξάρτητα από τα ταξίδια και τις οδικές συνθήκες. Ο στόχος της GM και του Waymo (Google) είναι να φτάσει σε οχήματα τόσο αυτόνομα ώστε να μην έχουν καν τιμόνι !

Όλα στον αγώνα !

Όλοι οι μεγάλοι κατασκευαστές αναπτύσσουν περισσότερο ή λιγότερο αυτόνομα αυτοκίνητα. Ο Nicolas Saulnier υπογραμμίζει ότι η Nissan και η Toyota επικεντρώνονται στην οδήγηση, χωρίς να προσπαθούν να φτάσουν στην πλήρη αυτοματοποίηση των βραχυπρόθεσμων οχημάτων τους, ενώ η GM στοχεύει για την εκτόξευση, από το επόμενο έτος, μιας υπηρεσίας εντελώς αυτοματοποιημένο αυτοκίνητο αυτοκινήτων. “Οι πιο προηγμένοι άνθρωποι είναι τώρα Waymo, η θυγατρική της Google”, δήλωσε ο μηχανικός. Ως μέρος των οδικών δοκιμών της, η Waymo προσφέρει ήδη αυτοματοποιημένη υπηρεσία ταξί σε οικογένειες στην περιοχή Phoenix της Αριζόνα.

Χωρίς οδηγό και χωρίς κίνδυνο ?

Ένα αυτοματοποιημένο αυτοκίνητο Uber σκότωσε μια γυναίκα που διασχίζει το δρόμο τον περασμένο Μάρτιο στο πλαίσιο μιας οδικής δοκιμής, ωστόσο εποπτεύεται από έναν άνθρωπο. Τρία θανατηφόρα ατυχήματα εμφανίστηκαν επίσης ενώ οι οδηγοί χρησιμοποίησαν το αυτόματο σύστημα πιλοτικής της Tesla. Αυτά τα θανατηφόρα ατυχήματα δεν αμφισβητούν, ωστόσο, τον Nicolas Saulnier: είναι πεπεισμένος ότι, στο τέλος της αναπτυξιακής διαδικασίας, αυτά τα οχήματα θα είναι “ασφαλέστερα” από αυτά που οδηγούνται από ανθρώπους. “Δουλεύω στην οδική ασφάλεια και βλέπω το όχημα χωρίς οδηγό ως τον μόνο τρόπο για να εξαλειφθεί το πρόβλημα των ατυχημάτων, ένα πρόβλημα δημόσιας υγείας που ελάχιστα γνωρίζουμε”, είπε. Δεν θα μπορέσουμε να εξαλείψουμε αυτό το πρόβλημα, εφόσον υπάρχουν ανθρώπινοι οδηγοί: θα κάνουμε πάντα λάθη, θα είμαστε πάντα αποσπασμένοι. »»

Εκείνοι που υπερασπίζονται την ανάπτυξη αυτοματοποιημένων αυτοκινήτων πιστεύουν, μεταξύ άλλων, ότι θα μπορούσαν να κάνουν την κυκλοφορία πιο ρευστό και να είναι πολύ χρήσιμοι για τις δημόσιες συγκοινωνίες. Η ανάπτυξη αυτού του τύπου οχήματος είναι πιθανό να έχει αντίκτυπο σε πολλούς ανθρώπους: εάν τα φορτηγά, τα ταξί και το λεωφορείο μετακινούνται μόνοι τους, δεν θα υπάρξει πλέον δουλειά για όσους τους διεξάγουν σήμερα ..

Ακόμα μεγάλες προκλήσεις

Δεν είναι αύριο την προηγούμενη μέρα ότι η πλειοψηφία των αυτοκινήτων θα συμπεριφερθεί μόνοι τους. Οι κατασκευαστές αντιμετωπίζουν πράγματι μια ποσότητα προκλήσεων, νέων και ηλικιωμένων. Εκτός από το να εξασφαλιστεί ότι τα οχήματα δεν μπορούν να παραβιαστούν και να χειριστούν εξ αποστάσεως για να προκαλέσουν ατυχήματα, πρέπει να βρουν λύσεις σε ακόμη πιο συγκεκριμένα προβλήματα. Ο Nicolas Saulnier δημιουργεί ένα: Τι να κάνετε εάν οι αισθητήρες είναι βρώμικοι ? Ζητάτε από τον οδηγό να αποθηκεύσει στο πλάι του δρόμου για να τα καθαρίσει ? ρωτάει. Αυτό είναι μόνο ένα ερώτημα μεταξύ άλλων … “Τείνω να πιστεύω ότι αυτές οι τεχνικές προκλήσεις μπορούν να επιλυθούν με περισσότερες δοκιμές και δεδομένα”, δήλωσε ωστόσο.

Πηγές: Wired, The New York Times, CNBC, Καναδικό Συμβούλιο Μοτοσκευαστών Διευθυντών Μεταφορών

Αυτό το κείμενο από το Press+ είναι ένα αντίγραφο σε μορφή ιστού. Συμβουλευτείτε το δωρεάν σε διαδραστική έκδοση στην εφαρμογή LA Presse+.