Γιατί η Ιαπωνία δεν πιστεύει στο ηλεκτρικό αυτοκίνητο πάρα πολύ – προκλήσεις, Honda Prologue: Η ιαπωνική μάρκα δείχνει μια επισκόπηση του ηλεκτρικού SUV της

Honda Prologue: Η ιαπωνική μάρκα δείχνει μια επισκόπηση του ηλεκτρικού SUV της

Και αυτό, ακόμη και αν η Mitsubishi (I-Miev του 2009) και η Nissan (Leaf το 2010) είχαν κάνει πρωτοπόρο στο ηλεκτρικό, πολύ πριν από τα ευρωπαϊκά μοντέλα. Ακόμα καλύτερα: Η μίνι πόλεις της Mitsubishi είχε μεταδοθεί στην Ευρώπη. Peugeot (Ion) και Citroën (C-Zéro). Αλλά ούτε η Mitsubishi ούτε η Nissan ήταν επιτυχείς στο αρχιπέλαγος. Στην ερώτηση: “Σημαντικό κόστος των μπαταριών εκείνη τη στιγμή, και κατά συνέπεια υψηλές τιμές πώλησης”, υπενθυμίζει στην AFP Kenichiro Wada, πρώην επικεφαλής της ανάπτυξης του I-MEIC.

Γιατί η Ιαπωνία δεν πιστεύει πάρα πολύ στο ηλεκτρικό αυτοκίνητο, ο εθνικισμός υποχρεώνει

Μακριά από τις δραστικές αποφάσεις των Βρυξελλών, που θέλουν να θυσιάσουν τα αυτοκίνητα βενζίνης και ντίζελ προς όφελος όλων των ηλεκτρικών, η ιαπωνική κυβέρνηση επικεντρώνεται σε υβρίδιο και πολύ περισσότερο στο υδρογόνο. Εάν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 15% της γαλλικής αγοράς, προσελκύουν μόνο 1,7% των Ιαπωνών. Το Τόκιο φροντίζει να διατηρήσει τις τεχνολογικές επιλογές των εθνικών κατασκευαστών του.

Nissan Ariya Electric

Προκλήσεις – n. Μυλωνάς
Γιατί η Ιαπωνία δεν πιστεύει πάρα πολύ στο ηλεκτρικό αυτοκίνητο, ο εθνικισμός υποχρεώνει
Alain-Gabriel Verdevoye
Ο περιηγητής σας δεν υποστηρίζει το στοιχείο ήχου.

Ολόκληρο το ηλεκτρικό έχει προγραμματιστεί a priori για το 2035 στην Ευρώπη. Εν τω μεταξύ, οι καταχωρίσεις για νέα λεγόμενα οχήματα μηδενικών εκπομπών κατέρρευσαν το 15% της αγοράς της Δυτικής Ευρώπης πέρυσι (15,4% το πρώτο τρίμηνο του 2023 στη Γαλλία). Οι πωλήσεις αναπτύσσονται επίσης στην Κίνα, όπου η ηλεκτρική ενέργεια έχει το 20% της αγοράς. Ακόμη και στις Ηνωμένες Πολιτείες, η χώρα μεγάλων SUV και pick-ups πολύ πιο απρόθυμη για την ηλεκτροδότηση, τα μη θερμικά αυτοκίνητα υπερέβησαν τη διείσδυση του 5% το 2022. Αλλά, παράδοξα, η Ιαπωνία, η οποία ήταν στην πρώτη γραμμή της καινοτομίας από τη δεκαετία του ’90 έως τη δεκαετία του 2010, δεν το πιστεύει πολύ. Λιγότερο από 60.000 νέα ηλεκτρικά αυτοκίνητα πωλήθηκαν το 2022 στο αρχιπέλαγος. Ή 1,7% της ιαπωνικής αγοράς. Ένα χτύπημα.

Και αυτό, ακόμη και αν η Mitsubishi (I-Miev του 2009) και η Nissan (Leaf το 2010) είχαν κάνει πρωτοπόρο στο ηλεκτρικό, πολύ πριν από τα ευρωπαϊκά μοντέλα. Ακόμα καλύτερα: Η μίνι πόλεις της Mitsubishi είχε μεταδοθεί στην Ευρώπη. Peugeot (Ion) και Citroën (C-Zéro). Αλλά ούτε η Mitsubishi ούτε η Nissan ήταν επιτυχείς στο αρχιπέλαγος. Στην ερώτηση: “Σημαντικό κόστος των μπαταριών εκείνη τη στιγμή, και κατά συνέπεια υψηλές τιμές πώλησης”, υπενθυμίζει στην AFP Kenichiro Wada, πρώην επικεφαλής της ανάπτυξης του I-MEIC.

25 εκατομμύρια υβρίδια

Ο Akio Toyoda, το αφεντικό της Toyota από το 2009 έως την 1η Απριλίου, δεν το πίστευε. Η ιαπωνική εταιρεία, η οποία δημιούργησε την υβριδική κινητήρια μηχανή (βενζίνη + επιπλέον αγωγός) με το πρώτο Prius του 1997, πούλησε περίπου 25 εκατομμύρια οχήματα στον κόσμο από τότε. Honda, Nissan, Mitsubishi, Suzuki, επίσης ξεκίνησε. Η Ιαπωνία είναι ξαφνικά η κορυφαία αγορά των υβριδίων στον κόσμο. Αυτά ζύγιζαν το 42% των συνολικών πωλήσεων αυτοκινήτων, εξαιρουμένων των εισαγωγών (90% της αγοράς), το 2022, έναντι 13,6% στη Γαλλία το πρώτο τρίμηνο του 2023.

Οι Ιάπωνες κατασκευαστές όπως η Toyota και ειδικά η Mitsubishi έβαλαν στη συνέχεια το επαναφορτιζόμενο υβριδικό. Sign of Times: Παρουσιάστηκε παγκόσμια πρεμιέρα στην Ιαπωνία και τις Ηνωμένες Πολιτείες τον περασμένο Νοέμβριο, που παρουσιάστηκε στην Ευρώπη στις 5 Δεκεμβρίου, το Toyota Prius 5 θα είναι διαθέσιμο αποκλειστικά με ένα επαναφορτιζόμενο υβριδικό και όχι πλέον υβριδικό κινητήρα. Αλλά το επαναφορτιζόμενο υβριδικό παραμένει σχετικά περιθωριακό στην Ιαπωνία.

Απροθυμία στο ηλεκτρικό

Μετά από πολλή απροθυμία, η Honda κυκλοφόρησε τελικά ένα πρώτο ηλεκτρικό μοντέλο, το Honda E, το 2020. Η Toyota, από την πλευρά της, κυκλοφόρησε την άνοιξη του 2022 το μηδενικό SUV BZ4X, πρώτα στο σχοινί μιας πραγματικής επίθεσης στο θέμα. Η Nissan ξεκίνησε την Ariya στη συνέχεια ένα κυβικό μίνι-αυτοκίνητο, Sakura, το οποίο αντιπροσωπεύει το ένα τρίτο των πωλήσεων ηλεκτρικής ενέργειας στην Ιαπωνία. Η Honda και η Toyota, ωστόσο, παραμένουν προσεκτικοί στο ηλεκτρικό. Ακόμη και στην Ευρώπη, μια αγορά όπου τα κράτη αποφάσισαν να θυσιάσουν γρήγορα τα παραδοσιακά οχήματα βενζίνης και ντίζελ, η Toyota σχεδιάζει να κάνει μόλις το 10% των πωλήσεών της με οχήματα ηλεκτρικού και υδρογόνου μέχρι το 2025, παράλληλα με 70% υβρίδια, 10% επαναφορτιζόμενα υβριδικά και 10% μοντέλα βενζίνης », σύμφωνα με τον πρόεδρο της ευρωπαϊκής θυγατρικής του Matt Harrison.

Επομένως, η Toyota παραμένει οριακός ηθοποιός σε αυτό το ηλεκτρικό τμήμα. Το 2022, οι πωλήσεις τέτοιων οχημάτων ανήλθαν σε λιγότερο από 25.000 μονάδες. Η ομάδα ανακοινώνει αυτή την Παρασκευή ότι σκοπεύει να πουλήσει το 2026 1,5 εκατομμύρια 100% ηλεκτρικά οχήματα το 2026. Που θα αντιπροσωπεύει μόνο μόνο το 12-13% των υποτιθέμενων συνολικών όγκων του σε αυτόν τον ορίζοντα ! Η Toyota δεν μπορεί να καθυστερήσει, δεδομένου του κινήματος σε SO -Called Zero Fepsion Models στην Ευρώπη και την Κίνα.

Ο νούμερο ένα στον κόσμο του κόσμου έχει είναι αλήθεια, μακροπρόθεσμα, σε “μια πραγματική απογείωση του υδρογόνου, μετά το 2025”, σύμφωνα με τον Didier Leroy, πρώην εκτελεστικό αντιπρόεδρο της ιαπωνικής επιχείρησης. Η Toyota ήταν ο υποστηρικτής με τον συμπατριώτη του Honda (και την κορεατική Hyundai). Ο μεγαλύτερος ιαπωνικός κατασκευαστής είχε ξεκινήσει το πρώτο του υδρογόνο στο τέλος του 2014, Mirai. Για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού το 2024, σχεδιάζει ακόμη και να προσφέρει χιλιάδες αυτοκίνητα και λεωφορεία κυψελών καυσίμου. Πολύ σύντομο χρόνο επαναφόρτισης και αυτονομία συγκρίσιμη με εκείνη ενός μοντέλου βενζίνης, σύμφωνα με την Toyota, The Electric Flaws. Ωστόσο, οι προσπάθειές του στο υδρογόνο θα ανακατευθύνονται στα βαρέων βαρών, ενώ οι πωλήσεις του Mirai Lift σε μερικές χιλιάδες αντίτυπα ετησίως. Η Ιαπωνία στοχεύει 100% πωλήσεις “ηλεκτροειδών” αυτοκινήτων μέχρι το 2035. Με ένα σημαντικό μέρος οχημάτων υδρογόνου και υβριδίων. Επειδή, λιγότερο δογματικά από τις Βρυξέλλες, η ιαπωνική κυβέρνηση περιλαμβάνει σε ηλεκτροκίνητα… υβριδικά αυτοκίνητα, πάντα θεωρείται ως βασική ενεργειακή τεχνολογία. Ο πραγματισμός και ο εθνικισμός υποχρεώνουν.

Honda Prologue: Η ιαπωνική μάρκα δείχνει μια επισκόπηση του ηλεκτρικού SUV της

Τέλος ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο ! Η Honda θα έχει πάρει το χρόνο της πριν βρει έναν διάδοχο στο Honda E. Αυτό ονομάζει τον πρόλογο και πηγαίνει σε μια διαμετρικά αντίθετη κατεύθυνση.

Η Honda είναι καθυστερημένη στην ηλεκτρική αγορά. Μετά από μια ιδιαίτερα παρατηρημένη Honda E (και όχι μόνο για την τιμή του), ο Ιάπωνας κατασκευαστής ήταν πιο διακριτικός. Μέχρι αυτές τις τελευταίες ώρες, τουλάχιστον. Επειδή από αυτό το Σαββατοκύριακο, ο κατασκευαστής δημοσίευσε ένα βίντεο στο οποίο παρουσιάζει το μελλοντικό του SUV μέσω μιας πολύ επιτυχημένης έννοιας: ο πρόλογος. Αυτό το έργο δεν είναι εντελώς νέο για την Honda. Ο κατασκευαστής είχε επίσης αποκαλύψει την πρόθεσή του να μετατραπεί μαζικά στην αγορά SUV στο The Shanghai Show την άνοιξη του 2021.

Ο πρόλογος είναι επομένως το πρώτο βήμα σε αυτή τη στρατηγική στροφή που στοχεύει να αντικαταστήσει το εμπορικό σήμα στον αγώνα για ηλεκτρική μετάβαση. Εάν ο πρόλογος φαίνεται πολύ προχωρημένος, δεν πρέπει να συμβεί στους δρόμους πριν από το 2024. Εάν το ημερολόγιο είναι σεβαστό, οι αμερικανικοί δρόμοι θα το δουν πρώτα. Πράγματι, το μελλοντικό SUV Honda είναι το αποτέλεσμα μιας συνεργασίας με τη General Motors: το οικογενειακό όχημα θα στηρίζεται στη νέα πλατφόρμα του αμερικανικού κατασκευαστή, Ultium, Ultium. Η άλλη ιδιαιτερότητα του πρόλογου είναι ότι θα γίνει αυτόματα η πρώτη ηλεκτρική Honda που διατίθεται στις Ηνωμένες Πολιτείες. Πράγματι, η ιαπωνική εταιρεία είχε κρίνει το “E” πολύ μικρό για την αμερικανική αγορά και ήθελε να κάνει την είσοδό της με ένα πιο κατάλληλο όχημα. Το βίντεο που δημοσιεύθηκε από την Honda δίνει πολύ λίγες ενδείξεις για την άλλη από την αισθητική του Grand SUV. Η Honda εξηγεί ποια ήταν η δημιουργική διαδικασία πίσω από το εγκεφαλικό επεισόδιο του Prologue’s Pencil, δίνει κάποιες ενδείξεις σχετικά με τις μεθόδους εργασίας του στούντιο του Λος Άντζελες, αλλά για τεχνικά χαρακτηριστικά, θα πρέπει να περιμένουμε.

Είναι ακόμα πιο απογοητευτικό το γεγονός ότι θα ήταν ενδιαφέρον να γνωρίζουμε ποια ήταν η τεχνική προκατάληψη της Honda σχετικά με αυτό το μεγάλο SUV. Πράγματι, το Ultium είναι μια αρθρωτή πλατφόρμα που μπορεί επίσης να φιλοξενήσει συστήματα 400 V και 800 V, αλλά και πολύ μεγάλα μεγέθη μπαταριών μονής ή διπλής δαπέδου. Πάνω απ ‘όλα, το κύριο χαρακτηριστικό της πλατφόρμας είναι ότι βασίζεται σε μια σχεδόν ασύρματη διαχείριση μπαταριών (90% καλώδια και συνδετήρες λιγότερο από ένα παραδοσιακό ηλεκτρικό αυτοκίνητο, σύμφωνα με τη Fiona Meyer Teruel, επικεφαλής της GM Electronic Systems).

Με το Honda E, ο Ιάπωνας κατασκευαστής είχε στοιχηματίσει σε έναν εξαιρετικά φουτουριστικό κάτοικο της πόλης. Η υπόλοιπη ηλεκτρική περιπέτεια της Honda έχει κάτι πλήρη αντίθεση αυτού του πρώτου σχεδίου. Το μικρό αυτοκίνητο της πόλης έχει μετατραπεί σε SUV. Όσο για το τεχνικό κατόρθωμα που ήταν ορατό μόλις ανέβηκε στο Honda E, θα μπορούσε να βρίσκεται στα έντερα του πρόλογου.