Είδαμε το Citroën Oli σε όλες τις ραφές του: πολύ περισσότερο από ένα άδειο κέλυφος – Numerama, Citroën Oli: το συμπαγές μινιμαλιστικό, το φως και το φθηνό SUV – προκλήσεις

Citroën Oli: Το μινιμαλιστικό και ελαφρύ ηλεκτρικό συμπαγές SUV, λιγότερο από 25.Ευρώ

Η άσκηση του στυλ στοχεύει πάνω απ ‘όλα για να αποδείξει ότι κάποιος μπορεί ακόμα να παράγει ελαφριά οχήματα, ακόμη και αν είναι ηλεκτρικά. Μιλάμε εδώ για ένα όχημα που δεν είναι πραγματικά μεγαλύτερο από ένα μικρό αστικό SUV (4,23 μ.), Το οποίο είναι ένας τόνος στην κλίμακα και με μπαταρία 40 kWh για 400 χλμ. Αυτονομία. Το κυνήγι για περιττά κιλά και η εργασία σε νέα υλικά όπως η κουκούλα και η οροφή με βάση το εξωθημένο χαρτόνι είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον. Δεν είναι απαραίτητα να μπορέσουμε να ανεβούμε στο όχημα, όπως προτείνει η έννοια, αλλά να ελαφρύνει ορισμένα μέρη του σώματος, χωρίς να χρειάζεται να χρησιμοποιούμε άνθρακα, που συχνά παράγεται σε υπερβολικές τιμές, οι οποίες δεν αντιστοιχούν καθόλου στη φιλοσοφία της Citroën.

Είδαμε το Citroën Oli σε όλες τις ραφές του: πολύ περισσότερο από ένα άδειο κέλυφος

Citroën Oli Concept με το κάθετο παρμπρίζ // Πηγή: Raphaelle Baut

Ένα πράγμα είναι βέβαιο ότι το Citroën Oli Concept δεν περνά απαρατήρητο με το σχέδιό της. Ήμασταν σε θέση να το προσεγγίσουμε στο Rétomobile Lounge, το οποίο επέτρεψε να ανακαλύψουμε ότι αυτό το έργο δεν είναι απλώς ένα άδειο κέλυφος για να μιλήσουμε.

Εάν έχετε την ευκαιρία να μεταβείτε στο σαλόνι Rétromobile, το σαλόνι αφιερωμένο σε vintage αυτοκίνητα που λαμβάνει χώρα μέχρι τις 5 Φεβρουαρίου στο Παρίσι Porte de Versailles, μην διστάσετε να περάσετε από τη στάση του Citroën. Θα δείτε μερικά όμορφα παλιά, το πρωτότυπο C10 που μοιάζει με ιπτάμενο πιατάκι στον τροχό, αλλά και το Concept Car Oli, το οποίο το εμπορικό σήμα παρουσίασε τον Σεπτέμβριο του 2022, λίγες μέρες πριν από το Παρίσι.

Επομένως, αυτή είναι μια ευκαιρία να δούμε αυτό το περίεργο ηλεκτρικό όχημα που φαντάζεται από τις ομάδες Citroën πιο στενά.

Citroën Oli Concept and Prototype C10 // Πηγή: Raphaelle Baut

Το Citroën Oli είναι πολύ λιγότερο gadget από ό, τι θα μπορούσε να φανταστεί κανείς

Οι κατασκευαστές επιθυμούν να παρουσιάσουν αυτοκίνητα ιδεών. Αυτή είναι μια ευκαιρία για τα εμπορικά σήματα να δώσουν ενδείξεις για το τι προετοιμάζονται για το μέλλον. Αυτά τα οχήματα είναι μερικές φορές πολύ ρεαλιστικά, πολύ κοντά στο τελικό πρωτότυπο, ενώ άλλα είναι πολύ exuberant. Η Citroën Oli μπορεί να ταξινομηθεί σε αυτή τη δεύτερη κατηγορία. Ωστόσο, αν είναι απίθανο να βρούμε τα επόμενα χρόνια ένα μοντέλο που διατίθεται στο εμπόριο σε αυτά τα ακριβή χαρακτηριστικά, η Citroën μας απέδειξε με τον φίλο και τον φίλο της Citroën Buggy, ότι ήταν σε θέση να αναλάβουν την πρωτοτυπία.

Citroën Oli: Mi SUV MI Pickup // Πηγή: Raphaelle Baut

Το Citroën Oli είναι ένα τροχαίο αυτοκίνητο, μερικοί ίσως είχαν την ευκαιρία να τον συναντήσουν στις λίγες εκδρομές του στους Παρισιανούς δρόμους. Αυτό που μας χτύπησε όταν παρατηρήσαμε λεπτομερώς αυτή την ιδέα Oli είναι ότι είναι πολύ πιο επιτυχημένη από ό, τι μπορούμε να φανταστούμε.

Η ιδέα OLI βιώνει νέα υλικά και έναν νέο τρόπο επανεξέτασης του εσωτερικού, για να δημιουργήσετε πολύ χώρο. Το εσωτερικό θυμίζει το πνεύμα αυτού του φίλου της Citroën από την κομψή του όψη και μειώνεται στα βασικά, αλλά σε πολύ πιο άνετα.

Εσωτερικό της έννοιας της Citroën Oli // Source: Raphaelle Baut

Ο αριθμός των κομματιών, συχνά πανομοιότυπη, και η απλότητα του σχεδιασμού τους είναι όπως στο ίδιο πνεύμα με το IMI. Το κοινό σημείο πίσω από αυτά τα δύο έργα είναι να προσφέρει ένα ιδιαίτερα προσιτό όχημα, περίπου € 20.000 σύμφωνα με τις προδιαγραφές του έργου OLI.

Citroën Oli Concept με το κάθετο παρμπρίζ // Πηγή: Raphaelle Baut

Μπορεί να πιστεύετε ότι το Citroën Oli ήταν μόνο ένα κακό κακό ντυμένο, αλλά είναι πολύ πιο λεπτό και καλύτερα τελειωμένο από ό, τι φαίνεται. Το Oli δεν είναι μόνο ένα προϊόν για να μιλήσουμε, υπάρχουν πολλά στοιχεία, στο σχεδιασμό και στα υλικά, τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε ένα ή περισσότερα μοντέλα που έρχονται.

Μπροστά φώτα της έννοιας Oli // Source: Raphaelle Baut

Βάρος περισσότερο από την αεροδυναμική για τη μείωση της κατανάλωσης

Η μικρή αεροδυναμική γραμμή αυτής της ηλεκτρικής έννοιας ήταν πολύ. Πράγματι, μπορεί να φαίνεται σαν μια ανοησία να φτιάξετε ένα τέτοιο τετράγωνο όχημα, με κατακόρυφο παρμπρίζ και στη συνέχεια να υποσχεθείτε ενδιαφέρουσες αυτόνομες.

Pierre Leclercq Εξηγώντας τις επιλογές των υλικών από το OLI εγκατεστημένο στην οροφή // Πηγή: Raphaelle Baut

Η άσκηση του στυλ στοχεύει πάνω απ ‘όλα για να αποδείξει ότι κάποιος μπορεί ακόμα να παράγει ελαφριά οχήματα, ακόμη και αν είναι ηλεκτρικά. Μιλάμε εδώ για ένα όχημα που δεν είναι πραγματικά μεγαλύτερο από ένα μικρό αστικό SUV (4,23 μ.), Το οποίο είναι ένας τόνος στην κλίμακα και με μπαταρία 40 kWh για 400 χλμ. Αυτονομία. Το κυνήγι για περιττά κιλά και η εργασία σε νέα υλικά όπως η κουκούλα και η οροφή με βάση το εξωθημένο χαρτόνι είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον. Δεν είναι απαραίτητα να μπορέσουμε να ανεβούμε στο όχημα, όπως προτείνει η έννοια, αλλά να ελαφρύνει ορισμένα μέρη του σώματος, χωρίς να χρειάζεται να χρησιμοποιούμε άνθρακα, που συχνά παράγεται σε υπερβολικές τιμές, οι οποίες δεν αντιστοιχούν καθόλου στη φιλοσοφία της Citroën.

Η κουκούλα και η οροφή έχουν αυτά τα νέα υλικά σχεδιασμένα από χαρτόνι // Πηγή: Raphaelle Baut

Επιτυχία εικόνας για το Citroën

Η παρουσίαση της Citroën Oli σχεδόν επισκίασε άλλα νέα προϊόντα από τον όμιλο Stellantis. Ο Oli δημιούργησε πραγματικά την έκπληξη, όπως είχε κάνει η Citroën μερικά χρόνια πίσω. Αυτό θα είναι αρκετό για να προχωρήσει η ιδέα, μέχρι να βρείτε ένα μέλλον στο φάσμα του γαλλικού κατασκευαστή ? Τίποτα δεν είναι λιγότερο σίγουρο. Θα χρειαστούν 3 χρόνια για να γνωρίζουμε αν η ιδέα θα είναι διαθέσιμη σε κάτι λίγο πιο συναινετικό, για να υιοθετηθεί μαζικά από το κοινό και τους πελάτες.

Το νέο λογότυπο θα πρέπει να είναι σε μελλοντικά μοντέλα Citroën // Source: Raphaelle Baut

Ο Pierre Leclercq, Διευθυντής Σχεδιασμού, παραμένει σίγουρος. Ο Oli αντιστοιχεί στα έργα της Citroën για να δημιουργήσει ένα προσιτό, αποτελεσματικό, ελαφρύ ηλεκτρικό όχημα που ανταποκρίνεται στις προκλήσεις της βιώσιμης ανάπτυξης. Θα μπορούσαμε να δούμε τα πρώτα στοιχεία του σχεδιασμού που ελήφθη από την Citroën Oli για τα μελλοντικά μοντέλα που παρουσιάστηκαν στο τέλος του έτους από το εμπορικό σήμα.

Αυτό το περιεχόμενο είναι μπλοκαρισμένο επειδή δεν έχετε αποδεχτεί cookies και άλλους ιχνηθέτες. Αυτό το περιεχόμενο παρέχεται από το YouTube.
Για να μπορέσετε να το απεικονίσετε, πρέπει να αποδεχτείτε τη χρήση που λειτουργεί από το YouTube με τα δεδομένα σας που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τους ακόλουθους σκοπούς: επιτρέψτε στον εαυτό σας να δείτε και να μοιραστείτε περιεχόμενο με τα κοινωνικά μέσα, να προωθήσετε την ανάπτυξη και τη βελτίωση των προϊόντων D’Acnoid και του Συνεργάτες, Εμφάνιση εξατομικευμένων διαφημίσεων σε σχέση με το προφίλ και τη δραστηριότητά σας, σας καθορίστε ένα εξατομικευμένο διαφημιστικό προφίλ, μετρήστε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου αυτού του ιστότοπου και μετρήστε το κοινό αυτού του ιστότοπου (περισσότερα)

Το μέλλον του Numerama έρχεται σύντομα ! Αλλά πριν από αυτό, σας χρειαζόμαστε. Έχετε 3 λεπτά ? Απαντήστε στην έρευνά μας

Citroën Oli: Το μινιμαλιστικό και ελαφρύ ηλεκτρικό συμπαγές SUV, λιγότερο από 25.Ευρώ

Απλό, πρακτικό, εύκολο να γίνει, ελαφρύ με υλικά από την ανακύκλωση, αυτή η ιδέα OLI εγκαινιάζει ιδέες που πρέπει να επαναχρησιμοποιηθούν σε σειρά στο “50-70%”. Προορίζεται να είναι ανθεκτικό, το οποίο μπορεί να ανακατασκευαστεί σε σχέση με τους διαδοχικούς ιδιοκτήτες του.

Citroën Oli

“Ένα ηλεκτρικό όχημα για την προσιτή οικογένεια, λιγότερο από 25.Ευρώ.”Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο ο Vincent Cobée, διευθυντής της Citroën, συνοψίζει την ιδέα Oli (Prononcez All-E για ηλεκτρική), αποκαλύφθηκε αυτή την Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου. Αλλά αυτό το πρωτότυπο τετραγωνικής μηχανής που μετρά 4,20 μέτρα μήκος (μόλις περισσότερο από ένα μικρό C3 Aircross SUV), ψηλά στα πόδια (1,65) με τις ψευδείς μελωδίες 4×4 που κόβονται στον SERPE, δεν είναι αυτό. Εγκαινιάζει ένα νέο όραμα για το λιτό, λειτουργικό, αρθρωτό, ελαφρύ, εύκολο να γίνει με ανακυκλωμένα υλικά! Απλή ιδέα? Όπως είναι, ναι! Όμως, το “50 έως 70% των ιδεών αυτού του οχήματος μπορεί να τεθεί στο δρόμο τα τρία έως πέντε χρόνια”, συνοψίζει τον Vincent Cobée σε μια προ-παράδοση σε μερικούς δημοσιογράφους στο Τεχνικό Κέντρο DNA στο Vélizy (Yvelines).

Παράξενο κατά βούληση, αυτό το Oli παρουσιάζεται σε μορφή … τέλεια γεωμετρική. Έπρεπε να τολμήσουμε. “Όλα τα βασικά στοιχεία του σχεδιασμού OLI είναι οριζόντια ή κάθετα. Αυτό είναι κάτι που θέλαμε να πειραματιστούμε “, λέει ο διευθυντής σχεδιασμού της μάρκας Pierre Leclercq. Το ίδιο το παρμπρίζ είναι κάθετο όπως σε ένα παλιό τζιπ. Η απλότητα και ο μινιμαλισμός υποχρεώνουν. Ο λόγος? Όσο μικρότερο είναι το παρμπρίζ, τόσο λιγότερο ακριβό είναι να παράγει ή να αντικαταστήσει, τόσο περισσότερο μειώνει την έκθεση των επιβατών στον ήλιο και επομένως την ανάγκη για κλιματισμό! Σύμφωνα με το εμπορικό σήμα, αυτό θα μείωνε την κατανάλωση μπαταρίας κατά 17%. Ανάλογα με το παράδειγμα φιλικών μικρο-ηλεκτρικών, οι μπροστινές πόρτες είναι επίσης πανομοιότυπες σε κάθε πλευρά, αν και τοποθετημένες διαφορετικά. Η μείωση της πολυπλοκότητας επιτρέπει, σύμφωνα με το εμπορικό σήμα της ομάδας Stellantis, να εξοικονομήσει το 20% του βάρους ανά πόρτα σε σύγκριση με ένα τυποποιημένο οικογενειακό μοντέλο σήμερα. Οι πόρτες OLI περιλαμβάνουν τα μισά λιγότερα εξαρτήματα.

Citroën Oli Credit: Citroën

Ανακυκλώσιμα υλικά

Αλλά είναι επίσης ζήτημα χρήσης ανακυκλωμένων υλικών. “Η κουκούλα, το περίπτερο και ο κάδος του κορμού βρίσκονται σε κυψελιδικό ανακυκλωμένο χαρτόνι ανάμεσα σε δύο πάνελ από υαλοβάμβακα, όλα καλυμμένα με ρητίνη”, προσθέτει ο Pierre Sabas, επικεφαλής του προχωρημένου σχεδιασμού της μάρκας με Chevrons. Μια καινοτομία που πραγματοποιήθηκε με τον Γερμανό ειδικό BASF. Το γαλλικό οικογενειακό πλαστικό omnium δημιούργησε 100% ανακυκλώσιμους προφυλακτήρες πολυπροπυλενίου που περιέχουν το 50% των ίδιων των υλικών που ανακυκλώνονται. Όσο για τα “ελαστικά, προέρχονται από φυσικά έλαια, τέφρα ρυζιού”, διαβεβαιώνει ο Pierre Sabas. Ο κατασκευαστής Goodyear έθεσε ακόμη και το στόχο μιας διάρκειας ζωής των 500.000 χιλιόμετρα χάρη σε ένα επαναχρησιμοποιήσιμο σφάγιο και το πάχος των 11 χιλιοστών της λωρίδας του που μπορεί να επανακατασταθεί δύο φορές κατά τη διάρκεια της ζωής του ελαστικού.

Στο εσωτερικό, όπου το πορτοκαλί κυριαρχεί να δώσει χαρά, η ίδια πρωτοτυπία είναι. Αντί για έναν πλήρη πίνακα ελέγχου με πολλαπλές οθόνες, το OLI διαθέτει μια ράβδο με ένα σωλήνα που εκτείνεται σε όλο το πλάτος του οχήματος, στο οποίο ενσωματώνονται, αφενός, η στήλη διεύθυνσης και το τιμόνι και στο κέντρο Α βάση smartphone και πέντε κουμπιά για το σύστημα κλιματισμού. Έτσι, ο πίνακας ελέγχου OLI διαθέτει μόνο 34 δωμάτια, λέει ο κατασκευαστής, ενώ ο πίνακας ελέγχου και η κεντρική κονσόλα ενός συμπαγούς συγκρίσιμου οικογενειακού sedan συνήθως μετράει περίπου 75. Τα μπροστινά καθίσματα απαιτούν επίσης σχεδόν 80% λιγότερα μέρη σε σύγκριση με εκείνα ενός ισοδύναμου SUV (8 αντί για 37). Αυτά τα καθίσματα αποτελούνται στην πραγματικότητα από ένα σωληνοειδές πλαίσιο πάνω στο οποίο συναρμολογείται ένα μαξιλάρι που καλύπτεται με κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα σε 100% ανακυκλωμένο πολυεστέρα, που φαντάζεται εκεί με BASF. Και η modularity είναι να το βάλουμε. Με τον κορμό του που βρίσκεται κάτω από τον κάδο, το Citroën Oli μπορεί γρήγορα να μετατραπεί σε … pick-up.

Citroën Oli Credit: Citroën

Μόνο 110 χλμ./H

Το όχημα στο τέλος δεν ζυγίζει περισσότερο από έναν τόνο, χαμηλό βάρος, αυτό μιας βενζίνης C3 Citadine C3 σήμερα. Ο προγραμματισμένος προγραμματισμένος κινητήρας είναι προφανώς ηλεκτρικός και απαιτεί μόνο 40 kWh μπαταρία για αυτονομία στόχου μέχρι 400 χλμ. Αλλά η ταχύτητα περιορίζεται σε 110 km/h. Αυτό θα απευθυνθεί στο αντι-αυτοκίνητο! “Ο Oli είναι ένας τρόπος να λέει:”! Θέλω κάτι καινοτόμο, αλλά απλό, προσιτό, υπεύθυνο και βιώσιμο »,« ενθουσιάζει τη Laurence Hansen, διευθυντή του προϊόντος και της στρατηγικής Citroën. “Πρέπει να αντιστρέψουμε τις τάσεις προσφέροντας ελαφρύτερα, λιγότερο δαπανηρά οχήματα και να φανταστούμε καινοτόμες λύσεις για να τις αναβαθμίσουμε και να τα μεταπωληθούν σε διάφορους διαδοχικούς πελάτες”, προσθέτει ο Vincent Cobée. Αυτό το OLI σχεδιάστηκε κατ ‘αρχήν για καλύτερη βιωσιμότητα, έτσι ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί από πολλούς ιδιοκτήτες, επιμηκύνοντας τον ενεργό κύκλο ζωής του.

Λέξη κλειδί: Διευκόλυνση της επισκευής, της αποκατάστασης, του εκσυγχρονισμού και ακόμη και της εξατομίκευσης, έτσι ώστε να μπορεί να πωληθεί “ως καινούργιο” με αρκετούς διαδοχικούς ιδιοκτήτες, περισσότερο από σήμερα, ή ακόμα και να διατηρείται μέσα στην ίδια οικογένεια σε αρκετές γενιές. Η ιδέα δεν είναι μόνο να πουλήσει αυτό το OLI, αλλά και να προσφέρει αυτό το όχημα για μακροχρόνια ενοικίαση “για παράδειγμα τέσσερα χρόνια στα 400 ευρώ το μήνα. Στη συνέχεια, θα το επαναπροσδιορίσουμε και θα το επαναπροσδιορίσουμε για ενοικίαση στα 300 ευρώ, με μειωμένη τιμή για κάθε νέο χρήστη. Το μοντέλο μπορεί να προγραμματιστεί για δεκαέξι χρόνια ζωής με τέσσερις διαδοχικούς ενοικιαστές, πριν ανακυκλωθεί πλήρως “, εξηγεί ο διευθυντής της εταιρείας. Αυτή είναι σίγουρα η πρώτη φορά που η Citroën προσπαθεί να προωθήσει ένα απλό και πρακτικό αυτοκίνητο, από το 2CV. Υπήρχε επομένως το FAF που προέκυψε από 2CV για αναδυόμενες χώρες, που παράγονται σε μικρό αριθμό αντιγράφων μεταξύ 1973 και 1979. Το μινιμαλιστικό αυτοκίνητο φαντάστηκε στη συνέχεια από το εμπορικό σήμα με τη μορφή της έννοιας C-cactus το 2007. Αλλά αυτό έχει … δεν είδε ποτέ το φως της ημέρας.

Η Renault ξεκινά επίσης το μινιμαλιστικό μοντέλο της, το Μανιφέστο της Dacia

Είναι τώρα μια νέα τάση στη μόδα, τουλάχιστον στη Γαλλία. Για να μειώσετε ειδικότερα το πρόσθετο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας. Και αυτό, αντιμετώπισε τους τεράστιους μεγαλοπρεπούς, βαρύ και αγαπητό στη γερμανική παραγωγή! Η Dacia, ρουμανική μάρκα της Renault, παρουσίασε το μανιφέστο. Αυτό το απογυμνωμένο μίνι-end, το οποίο υπενθυμίζει τα διάσημα buggies της Καλιφόρνιας της δεκαετίας του 1970, είναι επίσης εκεί ότι μια “έννοια που προετοιμάζει οποιαδήποτε μοντέλα σειράς”, επιμένει ο David Durand, διευθυντής του σχεδιασμού της θυγατρικής της Renault. Παρουσιάζεται στον Γαλλικό Τύπο στο Εκθεσιακό Κέντρο Bourget στις 13 Σεπτεμβρίου, αυτό το όχημα είναι ωστόσο ένα μανιφέστο, όπως υποδηλώνει το όνομά του, τάσεις στην επιχείρηση σε χαμηλές τιμές. Όπως και το Citroën Oli, αλλά σε μειωμένες διαστάσεις, αυτή η ιδέα της Dacia θέλει να «απεικονίσει την βασική πλευρά (χωρίς περιττό), ισχυρό, passout και πιο οικολογικό σχεδιασμό των οχημάτων μας», επιμένει ο David Durand. Ο διαχειριστής σχεδιασμού της Dacia προσθέτει: “Ευνοήσαμε ένα απλό σχέδιο, όπως αυτό του Fiat Panda του 1980”, το οποίο έπειτα έκπληκτος τον κόσμο της αυτοκινητοβιομηχανίας από τη λειτουργική, πρακτική πλευρά του, χωρίς κατεψυγμένα και … όλα τα μονοπάτια στην έκδοση 4×4 που το έκανε μίνι-βραχυκυκλωτή. Ένα επαναστατικό σχέδιο εκείνη την εποχή υπογεγραμμένη από το διάσημο Giorgetto Giugiaro.

Concept Manifesto (Mondial 2022) - 2 Πιστωτική: Εικόνα © Dacia

Η προφανής εγγύτητα ορισμένων ιδεών μεταξύ Oli και Manifesto δεν θα ήταν τυχαία. Στο σχεδιασμό στο Stellantis, κατηγορούμε ανοιχτά την Renault ότι έχει κλέψει κάποιες ιδέες στο Citroën, ο Oli είναι έτοιμος για περισσότερο από οκτώ μήνες, ακόμη και αν παρουσιάζεται μόνο. Ο όμιλος Renault θα επωφεληθεί από τη μεταφορά ενός σχεδιαστή Stellantis Defector, ο οποίος θα έφτασε με τα κουτιά του ..

  • Γιατί όλα τα έργα αυτοκινήτων χαμηλού κόστους απέτυχαν, εκτός από τη Dacia
  • Η Citroën αλλάζει το λογότυπό του και είναι η ευτυχία του Polestar
  • Πρωταθλητής χαμηλών τιμών, η Dacia πωλεί 15% φθηνότερη από την Citroën